Mitropolit

Arhimandrit Danilo (Ljubotina): “Mitropolit Amfilohije je epoha vremena”

Ime: 31. 10.2020 OTAC DANILO LJUBOTINA; Opis: Mitropolit Amfilohije je epoha vremena Tip: audio/mpeg

Arhimandrit Danilo (Ljubotina) iz Mitropolije Zagrebačko-ljubljanske upoznao je Mitropolita Amfilohija u Parizu 1975. godine. Kaže da im je Mitropolit Amfilohije kao mladi profesor, mladi Svetogorac i asketa predavao život, iskustvo života kako je zapisano u Svetom pismu.

Sam sobom Mitropolit Amfilohije ne čini samo ličnost. On je period vremena. Mitropolit Amfilohije je epoha. Sa njegovim odlaskom završava se jedna epoha crkveno-teološkog života, kako u Crnoj Gori tako i na širem planu pravoslavne Crkve pa i cijelog Hrišćanstva.

Njegovo znanje nije bilo samo enciklopedijsko, nego proživljeno jevanđelsko znanje opita života koji je kao mladi asketa provodio na Svetoj Gori sa vrlinskim starcima koje ga je vodilo cijelog njegovog života.

Bio nam je pravac, svetionik i podstrek života. Bio je nepobjediva moć u tumačenju i ostvarenju života po Jevanđelju na ovoj zemlji“- kazao je Arhimandrit Danilo (Ljubotina) iz Mitropolije Zagrebačko-ljubljanske o svom učitelju i duhovnom ocu Mitropolitu Amfilohiju.

Slobodanka Grdinić