Aрхимандрит Данило (Ишматов)

Архимандрит Данило: Митрополит је разумио Руску душу и њену чежњу за Богом

Име: 19.11.2020 Iguman Danilo; Опис: Aрхимандрит Данило (Ишматов) Тип: audio/mpeg

Гост у студио радија Светигора био је игуман манастира Успенија Пресвете Богородице на Дајбабској гори архимандрит Данило (Ишматов) који је говорио о својим сјећањима на блаженопочившег митрополита Амфилохија, о његовом лику и дјелу и каквим га памте клирици и вјерни народ у Русији.

Отац Данило је истакао да је за митрополита први пут чуо још у Русији у оквиру Свето-Даниловског манастира када је прочитао његову књигу „Основи православног васпитања“ која је на њега оставила велики утисак:

Знао сам да постоји Црна Гора али кад сам прочитао ову књигу у мени се јавила жеља да је посјетим што се догодило по благослову игумана Свето-Даниловског манастира исте године.“ рекао је отац Данило.

Дајбабски игуман каже да одлука да дође из Русије у Црну Гору и постане клирик митрополије Црногорско-приморске потиче још од 2000. године:

Митрополита сам први пут срео у цркви светог Александра Невског 2000 године када је путовао у Свету Земљу и тада ме је благословио да дођем на Цетиње. Када сам дошао његов топли пријем том приликом ћу памтити за цио живот јер тај пријем није био само званичан већ и очински. Сјећам се да сам га питао како тако добро познаје руски језик јер користи поједине појмове које ни Руси не користе а он је одговорио да је много волио Достојевског и имао жељу да га прочита у оригиналу и из те љубави се изродила љубав према руском језику и култури. Митрополит је разумио Руску душу, њену чежњу за Богом као и то да је она добијала достојанство људског бића једино са Богом.“

Митрополит Амфилохије је у оквиру манастира Дајбабе благословио да се уради спомен капела мученичкој царској породици Романов:

Казао је да је тај споменик хтио да подигне у Подгорици али да тадашња власт то није одобрила. Тако да је политици тадашњег режима и увођења санкција Русији као одговор подигао ову спомен капелу Романовима за сјећање на њих и на цара Николаја који је живот свој и своју круну уложио за братску љубав према српском народу.

На крају разговора игуман манастиора Дајбабе архимандрит Данило је истакао да сваки човјек понаособ држи свој лични лик митрополита Амфилохија:

То се до краја не може изразити ријечима али ја ћу га памтити као свога оца, свога духовника као најљубљенога и најмилијег човјека којег сам срео на овом свијету.“ казао је архимандрит Данило.

Раде Дуловић