Arhimandrit Danilo (Išmatov)

Arhimandrit Danilo: Mitropolit je razumio Rusku dušu i njenu čežnju za Bogom

Ime: 19.11.2020 Iguman Danilo; Opis: Arhimandrit Danilo (Išmatov) Tip: audio/mpeg

Gost u studio radija Svetigora bio je iguman manastira Uspenija Presvete Bogorodice na Dajbabskoj gori arhimandrit Danilo (Išmatov) koji je govorio o svojim sjećanjima na blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, o njegovom liku i djelu i kakvim ga pamte klirici i vjerni narod u Rusiji.

Otac Danilo je istakao da je za mitropolita prvi put čuo još u Rusiji u okviru Sveto-Danilovskog manastira kada je pročitao njegovu knjigu „Osnovi pravoslavnog vaspitanja“ koja je na njega ostavila veliki utisak:

Znao sam da postoji Crna Gora ali kad sam pročitao ovu knjigu u meni se javila želja da je posjetim što se dogodilo po blagoslovu igumana Sveto-Danilovskog manastira iste godine.“ rekao je otac Danilo.

Dajbabski iguman kaže da odluka da dođe iz Rusije u Crnu Goru i postane klirik mitropolije Crnogorsko-primorske potiče još od 2000. godine:

Mitropolita sam prvi put sreo u crkvi svetog Aleksandra Nevskog 2000 godine kada je putovao u Svetu Zemlju i tada me je blagoslovio da dođem na Cetinje. Kada sam došao njegov topli prijem tom prilikom ću pamtiti za cio život jer taj prijem nije bio samo zvaničan već i očinski. Sjećam se da sam ga pitao kako tako dobro poznaje ruski jezik jer koristi pojedine pojmove koje ni Rusi ne koriste a on je odgovorio da je mnogo volio Dostojevskog i imao želju da ga pročita u originalu i iz te ljubavi se izrodila ljubav prema ruskom jeziku i kulturi. Mitropolit je razumio Rusku dušu, njenu čežnju za Bogom kao i to da je ona dobijala dostojanstvo ljudskog bića jedino sa Bogom.“

Mitropolit Amfilohije je u okviru manastira Dajbabe blagoslovio da se uradi spomen kapela mučeničkoj carskoj porodici Romanov:

Kazao je da je taj spomenik htio da podigne u Podgorici ali da tadašnja vlast to nije odobrila. Tako da je politici tadašnjeg režima i uvođenja sankcija Rusiji kao odgovor podigao ovu spomen kapelu Romanovima za sjećanje na njih i na cara Nikolaja koji je život svoj i svoju krunu uložio za bratsku ljubav prema srpskom narodu.

Na kraju razgovora iguman manastiora Dajbabe arhimandrit Danilo je istakao da svaki čovjek ponaosob drži svoj lični lik mitropolita Amfilohija:

To se do kraja ne može izraziti riječima ali ja ću ga pamtiti kao svoga oca, svoga duhovnika kao najljubljenoga i najmilijeg čovjeka kojeg sam sreo na ovom svijetu.“ kazao je arhimandrit Danilo.

Rade Dulović