Arhimandrit Danilo (Pavlović) Iguman Žitomislićki

Arhimandrit Danilo (Pavlović) Iguman Žitomislićki

Arhimandrit Danilo (Pavlović) Iguman Žitomislićki najavljuje proslavu hramovske slave ove Svetinje- praznika Blagovijesti i otvaranje muzeja u ovoj Svetinji

Ime: 05.04.2019 o. Danilo Zitmislic; Opis: Manastir Žitomislić kod Mostara proslaviće na praznik Blagovijesti hramovsku slavu Tip: audio/mpeg

Manastir Žitomislić kod Mostara proslaviće na praznik Blagovijesti u nedjelju 7. aprila 2019. godine hramovsku slavu. Tog dana će biti otvoren muzej u kojem će biti izložena vrijedna manastirska riznica, vraćena nakon 27 godina u ovu svetinju, a čini je zbirka ikona i umjetnina koja je među tri najveće u BiH.

Svetu Arhijerejsku liturgiju sa početkom u 9 časova služiće Njegovo preosveštenstvo Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Ovaj događaj je za naš Radio najavio Iguman ove Svete obitelji Arhimandrit Danilo (Pavlović) koji je govorio i o istorijatu i onbovi ove Svetinje.

U muzejskoj postavci koju radi profesor doktor Ljiljana Ševo, nalazi se pedesetak ikona iz perioda od 16. do 18. vijeka – djela srpskih, italo-kritskih i ruskih autora.

Osim ikona, manastir posjeduje i šest jako vrijednih knjiga, od kojih su pet rukopisi, a najstarija datira iz 14. vijeka.

U muzeju će biti postavljena i zbirka srebrenih predmeta za crkvenu upotrebu, uglavnom iz 17. vijeka.

U podne će biti otvoren muzej, u kojem će biti izložena vrijedna manastirska riznica, koju su 1992. godine spasile monahinje ovog manastira.