Освештавање обновљене цркве Светог Николе у селу Подљут у Бањанима

Архиварник I

Име: Osvestavanje obnovljene crkve Svetog Nikole u selu Podljut - Banjani; Опис: "Osvestavanje obnovljene crkve Svetog Nikole u selu Podljut - Banjani, 2. septembar 2000. godine". Тип: audio/mpeg

У серијалу Архиварник емитујемо аудио и видео снимке, са лутургијских, богослужбених и духовних свечаности, као и разговоре, бесједе и репортаже.

У првој емисији серијала Архиварник, доносимо прилог са освештавања обновљене цркве Светог Николе, у селу Подљут у Бањанима у суботу 2. септембра 2000. године. Цркву је освештао Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством и вјерним народом. Владика је потом служио Свету Архијерејску литургију и саслуживали су му: архимандрит Симеон Биберџић игуман манастира Добрићево, јеромонах Данило Јокић игуман манастира Косијерево, протојереј Драган Станишић, јеромонах Јефрем Дабановић, јереј Драган Крушић, јереј Сретен Симикић и ђакон Велимир Јововић.

За пјевницом су појали и чтецирали Миливоје Јововић и Александар Вујовић.

У току литургије Митрополит Амфилохије рукопроизвео је у чин чтеца свршеног богослова Цетињске богословије Александра Вујовића.

Послије освештавања цркве и литургијског сабрања, сабраном вјерном народу ријечима архипастирске бесједе обратио се Митрополит Амфилохије.

У име Црквеног Одбора за обнову цркве Светог Николе у Подљуту која је саграђена у првој половини XVII вијека обратио се г. Милорад Миловић.

Уредник серијала: Александар Вујовић