Osveštavanje obnovljene crkve Svetog Nikole u selu Podljut u Banjanima

Arhivarnik I

Ime: Osvestavanje obnovljene crkve Svetog Nikole u selu Podljut - Banjani; Opis: "Osvestavanje obnovljene crkve Svetog Nikole u selu Podljut - Banjani, 2. septembar 2000. godine". Tip: audio/mpeg

U serijalu Arhivarnik emitujemo audio i video snimke, sa luturgijskih, bogoslužbenih i duhovnih svečanosti, kao i razgovore, besjede i reportaže.

U prvoj emisiji serijala Arhivarnik, donosimo prilog sa osveštavanja obnovljene crkve Svetog Nikole, u selu Podljut u Banjanima u subotu 2. septembra 2000. godine. Crkvu je osveštao Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom i vjernim narodom. Vladika je potom služio Svetu Arhijerejsku liturgiju i sasluživali su mu: arhimandrit Simeon Biberdžić iguman manastira Dobrićevo, jeromonah Danilo Jokić iguman manastira Kosijerevo, protojerej Dragan Stanišić, jeromonah Jefrem Dabanović, jerej Dragan Krušić, jerej Sreten Simikić i đakon Velimir Jovović.

Za pjevnicom su pojali i čtecirali Milivoje Jovović i Aleksandar Vujović.

U toku liturgije Mitropolit Amfilohije rukoproizveo je u čin čteca svršenog bogoslova Cetinjske bogoslovije Aleksandra Vujovića.

Poslije osveštavanja crkve i liturgijskog sabranja, sabranom vjernom narodu riječima arhipastirske besjede obratio se Mitropolit Amfilohije.

U ime Crkvenog Odbora za obnovu crkve Svetog Nikole u Podljutu koja je sagrađena u prvoj polovini XVII vijeka obratio se g. Milorad Milović.

Urednik serijala: Aleksandar Vujović