2019 04 25 225415

Архиварник XXX

Име: 30. Arhivarnik -Pobjedilac smrti, film o Strasnoj sedmici i Vaskrsu Visoki Decani; Опис: Филм о Страсној Седмици и Васкрсу у манастиру Високи Дечани Тип: audio/mpeg

“Победилац смрти” – Филм о Страсној Седмици и Васкрсу у манастиру Високи Дечани

У тридесетој емисији серијала Архиварник емитујемо аудио снимак документарног филма о Страсној Седмици и Васкрсу у Манастиру Високи Дечани, “Победилац смрти”.

У прилогу ће те чути снимке богослужења и манастирског живота у дане Страсне Седмице и Васкрсења коју је за потребе фулма снимила је продукцијска кућа Cinnamon production из Београда, у манастиру Високи Дечани 2009. године.

Значај сваког од ових дана посебно, објашњен је цитатима из Јеванђеља, из богослужбених текстова Посног Триода Свете Велике Седмице, из бесједа Св. Јована Златоустог, Св. Владике Николаја Жичког и Св. Оца Јустина Ћелијског.

Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије који је у време рада на једној фази филма био администратор епархије Рашко-призренске, у филму објашњава смисао свих најважнијих догађаја последње седмице Христовог живота на земљи Његовог страдања за нас и значај Васкрсења Христовог.

У Јеванђељима су описани догађаји из Страсне Седмице и непосредно после Васкрсења, у филму су илустровани фрескама са зидова дечанске цркве, пошто је у богатом дечанском фрескопису детаљно осликано све што се у те велике дане догодило са Христом.

Благодаримо братству манастира Високи Дечани на преузетом видео материјалу.

Уредник серијала Архиварник, професор Александар Вујовић, уредник Катихетског програма Радио Светигоре

Тонска обрада: Срећко Радовић
Продукција: Радио Светигора, април 2019.