2019 04 25 225415

Arhivarnik XXX

Ime: 30. Arhivarnik -Pobjedilac smrti, film o Strasnoj sedmici i Vaskrsu Visoki Decani; Opis: Film o Strasnoj Sedmici i Vaskrsu u manastiru Visoki Dečani Tip: audio/mpeg

“Pobedilac smrti” – Film o Strasnoj Sedmici i Vaskrsu u manastiru Visoki Dečani

U tridesetoj emisiji serijala Arhivarnik emitujemo audio snimak dokumentarnog filma o Strasnoj Sedmici i Vaskrsu u Manastiru Visoki Dečani, “Pobedilac smrti”.

U prilogu će te čuti snimke bogosluženja i manastirskog života u dane Strasne Sedmice i Vaskrsenja koju je za potrebe fulma snimila je produkcijska kuća Cinnamon production iz Beograda, u manastiru Visoki Dečani 2009. godine.

Značaj svakog od ovih dana posebno, objašnjen je citatima iz Jevanđelja, iz bogoslužbenih tekstova Posnog Trioda Svete Velike Sedmice, iz besjeda Sv. Jovana Zlatoustog, Sv. Vladike Nikolaja Žičkog i Sv. Oca Justina Ćelijskog.

Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije koji je u vreme rada na jednoj fazi filma bio administrator eparhije Raško-prizrenske, u filmu objašnjava smisao svih najvažnijih događaja poslednje sedmice Hristovog života na zemlji Njegovog stradanja za nas i značaj Vaskrsenja Hristovog.

U Jevanđeljima su opisani događaji iz Strasne Sedmice i neposredno posle Vaskrsenja, u filmu su ilustrovani freskama sa zidova dečanske crkve, pošto je u bogatom dečanskom freskopisu detaljno oslikano sve što se u te velike dane dogodilo sa Hristom.

Blagodarimo bratstvu manastira Visoki Dečani na preuzetom video materijalu.

Urednik serijala Arhivarnik, profesor Aleksandar Vujović, urednik Katihetskog programa Radio Svetigore

Tonska obrada: Srećko Radović
Produkcija: Radio Svetigora, april 2019.