Arno Gujon

Arno Gujon za Radio “Svetigoru“ govorio o posjeti djece sa Kosmeta crnogorskom primorju

Ime: 07. 08. 2019. ARNO GUJON; Opis: Posjeta djece sa Kosmeta crnogorskom primorju Tip: audio/mpeg

Arno Gujon: “Izlaskom iz enklava djecu sa Kosova i Metohije prvi put osjete slobodu“

Ljubavlju i blagodarnošću francusko-srpskog humanitarca Arnoa Gujona i francuske organizacije “Solidarnost za Kosovo i Metohiju” čiji je on osnivač, 4. avgusta je više od četrdesetoro djece iz srpskih enkalava sa Kosova i Metohije doputovalo u Tivat. 6. avgusta djeca su posjetila Lovćen.

Za djecu je ovo više od ljetovanja. To je za njih prvi izlazak iz enklave, prvi put da su slobodna. Sa nama je devetogodišnji Pavle koji je jedino dijete iz Kline. Zamislite njegovu sreću kad on sad ovdje ima četrdesetoro drugara sa kojima može da razgovara“-kaže Gujon.

Tivat djeca sa KiMDjeca iz Parteša, Cernice, Budrige, Prilužja, Dobrotina i Gračanice tokom svog boravka na moru imaće niz aktivnosti koje će ih, kao i njihove prethodnike, ispuniti nezaboravnim uspomenama.

Francuska humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo i Metohiju“ u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom, već osmi put organizuje ljetovanje za djecu sa Kosova i Metohije.

Djeca U Tivtu 2Djeca U TivtuGujon je govorio o utiscima koje nosi sa ovih putovanja, o tome kako mu teško pada što mu je zabranjen ulazak na Kosovo što ga sprečava da se sretne sa svojim prijateljima da organizuje razne aktivnosti koje HO “Solidarnost za Kosovo” ima na Kosmetu, i kako je prilikom susreta sa manastirom Visoki Dečani odlučio da primi pravoslavnu vjeru.

Objasnio je da ljubav prema srpskom narodu nosi iz svoje porodice, koja je kao časna francuska porocica shvatala nepravdu koja se nanosi našem narodu i dijelila naš bol. Odatle je i potekla ideja o osnivanju humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo“ koja sada broji 30 volontera i 12. 000 donatora a čija je želja da pokaže Srbima sa Kosova da nisu sami i da imaju još mnogo prijatelja u svijetu, i osim materijalne ćeli da pruži srpskom narodu na prvom mjestu moralnu podršku.