20190125 190937

Barani u čast Svetog Save

Svetosavska akademija koja je pod pokroviteljstvom Pravoslavne crkvene opštine Bar organizovana u velikoj sali Kulturnog centra na Topolici započela je troparom Svetom Savi koji je izveo hor pri Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, pod vođstvom profesorice i dirigenta Maje Basarb.

20190125 191136Nakon što je pozdravno slovo izgovorio protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, o Svetom Savi i značaju koji svetitelj ima u Crnoj Gori govorio je uvaženi profesor i istoričar sa Cetinja gospodin Predrag Vukić.

Na binu je ponovo izašao hor i iz svog bogatog repertoara otpjevao dvije pjesme: „Molbe Svetom Savi“ i „Srpska slava“. Mladi barski stvaraoci, violinijski trio, Sara Kovačević, Ana Nikoloska i Vuk Mastilović, u klasi profesora Vatroslava Simića, odsvirali su „Adađo“ od Volfganga Amadeusa Mocarta, prvi stav.

20190125 182953Pjevačka grupa „Darovi Svetog Jovana Vladimira“ otpjevala je dvije pjesme, po jednu iz Srbije i Crne Gore: „Da sam izvor voda ladna“ i „Kom planina“. Na binu je poslije njih izašao mladi sastav KUD „Sveti Jovan Vladimir“ koji se predstavio igrom iz Crne Gore.

Dječiji hor, kiji vodi profesor Aleksandar Saša Basarab, otpjevao je dvije kompozicije: „Na Svetoga Savu“ i „Djelo Svetog Save“.

20190125 190150Dužnost svih Srba, gdje bili da bili, dužnost je sveta, i mila, i radosna, da pokažu ljubav svoju prema svome duhovnome ocu, svetitelju Savi.

U tu čast, djeca pravoslavne vjeronauke izvela su igrokaz po pjesmi o Svetome Savi.

Na kraju Svetosavske akademije svi učesnici zajedno su otpjevali himnu Svetom Savi.

Dejan Vukić