Urucenje Nagrade Svetigori

Уручене годишње награде УНЦГ- Светигори Прва награда

Име: 23.01.2019 URUCENJE NAGRADE UNCG; Опис: Уручене годишње награде УНЦГ- Светигори Прва награда Тип: audio/mpeg

Удружење новинара Црне Горе данас је уручило лауреатима годишње новинарске награде за 2018. годину.  Додјела награда уприличена је у традиционалном амбијенту ресторана Огњиште у Подгорици на Дан новинара Црне Горе. Награде је уручио предсједник УНЦГ Горан Ћетковић.

 

Прије додијеле награда, Милица Краљ, предсједник жирија, је подсјетила на дугогодишњу традицију новинарства у Црној Гори и многе колеге који данас нису више са нама, међу којима је и блаженог спомена Славко Живковић, први уредник Светигоре. Позвала је на минут молитвене тишине у њихов спомен.

Nagrada Svetigori

Радију „Светигора“ припала је Прва годишња награда. У образложењу жирија наводи се да је Светигора од свог постанка расла и израсла у модеран медиј који у својој програмској основи има мисионарски карактер, али се континуирано бави и очувањем језика, културе и традиције, те да поред информативне има и образовну мисију.

У години јубилеја, 20 година постојања, Радио „Светигора“ се чује на готово цијелој територији Црне Горе, посједује нови, редизајнирани сајт. Као дио Радија функционише и Портал Митрополије чиме је Светигора постала озбиљан медијски центар.

Отац Никола Пејовић, главни и одговорни уредник „Светигоре“, честитајући колегама Дан новинара истакао је да у сваком времену постоје људи који су достојни свога посла и заната и да увијек треба да их се сјећамо и да нам буду примјер како треба да дјеламо.

„Без обзира какво је вријеме у коме живимо увијек постоје они који ће на прави истински начин свједочити послом, животом и начином свога рада оно што је истински вриједно. Желио бих да се у овом тренутку када примам награду, захвалим на првом мјесту нашем Митрополиту Амфилохију који је заслужан за оно што Радио Светигора јесте ових 20 година, а прије тога и часопис Светигора који је загазио дубоко у трећу деценију.“

Svetigorci

Захваљујући се свима који су се трудили у току ових 20 година да Светигора заузме своје мјесто на медијском небу Црне Горе, отац Никола је казао да су у овом тренутку најприкладније ријечи Господње упућене ученицима када каже: Ево вријеме је за жетву. Други су сијали и други су се трудили а ви сте ушли у њихов труд, али примите тај труд са радошћу да би се радовали и они који сију и они који жању.

Уредник  је истакао да Радио Светигора није медиј који се бави популистичким извјештавањем, дневно- политичким стварима које доносе профит већ врши мисију, и као и часопис Светигора – образник за вјеру, културу и информисање, ради на образовном, културном и сваком другом напретку и свему што је корисно за друштво. У то имају прилику да се увјере и свједоче сви који слушају програм Светигоре без обзира на вјерску, националну и сваку другу припадност.

„То је некако највише наше охрабрење и награда да на таласима Радија Светигора сви могу да нађу оно што је корисно за живот и напредак свакога човјека“, казао је отац Никола Пејовић, главни и одговорни уредник „Светигоре“ захваљујући се на награди жирију УНЦГ и својим сарадницима.

Друга годишња награда додијељена је главном уреднику Барског портала Миленку Јовановићу кога, по образложењу жирија, одликује несвакидашња храброст и истрајност, упркос ризицима и проблемима са којим се суочава, у разоткривању незаконитости и оснаживању укупне критичке свијести јавности.

„Ова награда је, ако не више, онда бар подједнако припада и многим другим новинарима у 2018. године у Црној Гори. Доживљавам је као истински стимуланс за редакције и ИН4С и Барског портала у којима сам ангажован, али и стимуланс локалним медијима међу којима се стицајем околностима, нецензурисаним извјештавањем, Барски портал последњих годину дана наметнуо са циљем да афирмише ширење критичке свијести јавности у Црној Гори“, истакао је Јовановић.

Здравко Шакотић, дописник Дана из Херцег Новог, добитник Треће годишње награде, својим текстовима о дешавањима на простору Хрецег Новог, а посебно темељитим освртима из области културе, успио је да читалачкој јавности представи најупечатљивије аспекте друштвене и културне свакодневнице.

„Ово је награда свим дописницима и уредницима Дана и биће мој светионик у даљем раду. Поносан сам што сам овдје уз ове доајене црногорског новинарства и овај дан ће ми остати као један од најљепших у мом професионалној животу“, казао је у свом обраћању Шакотић.

Награда за репортажу „Бошко Пушоњић“ припала је дописнику агенције Анадолија из Подгорице Аделу Омерагићу који јунаке својих прича – обичне људе из нашег окружења, извлачи из анонимности. Таква једна репортажа је о шест деценија брака и посвећености вјерским надзорима супружника Алихоџића.

Омерагић је честитао колегама Дан новинара и захвалио се жирију који је препознао његов рад посебно у дијелу репортажа: „Награде од колега увијек буду и најдраже и најмјерљивије“.

Награда за животно дјело ове године, по одлуци Жирија, припала је новинарима Милану Шћекићу новинару ТВ Црне Горе и Слободану Вучинићу књижевнику и новинару листа „Војска“, дописнику многих медија из земље и региона.

Милан Шћекић је пуних 50 година у црногорском и југословенском новинарству, од којих скоро 43 у Телевизији Црне Горе и може се сматрати једним од људи који су темељили ондашњу Телевизију Титоград коју је наслиједила данашња Телевизија Црне Горе. Извјештавао је са свих значајнијих догађаја у Црној Гори, Југославији и иностранству, бавио се и животним питањима обичних људи у црногорским забитима. Био је уредник Дневника – централно информативне емисије и Унутрашњо-политичке редакције ТВ ЦГ.

„Памтим вријеме када је ова професија уживала већи углед и бољи статус у Црној Гори, када се више вјеровало изговореној и написаној ријечи у средствима информисања. Нажалост, последњих година свједоци смо сталног срозавања новинарства и материјалног положаја већине новинара, чак и подјела у самој новинарској организацији, самој професији. Само борба за истину, етичност, независност и професионализам могу вратити углед црногорском новинарству. То су врховни принципи без којих нема дјелотворног новинарства, без којих је једна узвишена професија само узалудни посао“, рекао је  Шћекић захваљујући се на указаном повјерењу.

Слободан Вучинић је добитник бројних књижевних награда, а новинарску награду Удружења новинара добио је за своје извјештавање и текстове који су прецизно одсликавали друштвену стварност у свим њеним сегментима. Радио је као дописник Борбе из Пљеваља од 1973 до 1976, дописник Радио Београда, дугогодишње сарадник Пљеваљских новина…

Вучинић се захвалио предлагачу и члановима жирија сликовитом реченицом коју како је казао памти од своје мајке: Кад те људи зову одазови се и буди захвалан што су те се сјетили.

Жири Удружење новинара Црне Горе је одлучивао у саставу Милица Краљ (предсједник), Ђорђе Брујић и Горан Ћетковић (чланови).

Весна Девић