Dsc 3436

Barska Litija u slavu i čast Svetog Jovana Vladimira

Ulicama Bara večeras je, predvođena Arhiepiskopom cetinjskim Mitropolitom crnogorsko-primorskim g. Amfilohijem, prošla tradicionalna Litija u slavu i čast Svetoga Jovana Vladimira, zetskoga kralja mučenika, čime je završena ovogodišnja manifestacija „Dani Svetog Jovana Vladimira“.

U litiji je bilo mnogobrojno sveštenstvo i veliki broj pravoslavnih vjernika, žitelja grada pod Rumijom.

Dsc 3456Mitropolit Amfilohije je, nakon čitanja Jevanđelja na ostacima hrama iz 6. vijeka, rekao da su njegovi temelji i ovo sabranje na njima poslije toliko vjekova svjedočanstvo da je ono što je Božje neuništivo.

„Ono uvijek iznova vaskrsava. Jer, sve u Crkvi Božjoj i u sveukupnoj tvorevini je u znaku Hristovog raspeća i Njegovog vaskrsenja. Raspeće Hristovo i vaskrsenje je znak časnoga krsta kojim se mi obasjavamo silom Njegovom“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da je tim krstom obasjan i grad pod Bar.

„Počev od onog krsta na svetoj gori Rumiji, pa onda redom krstovima na ovdašnjim hramovima. Pa i ovaj hram, koji je u znaku krsta časnoga podignut prije toliko vjekova, uvijek iznova, oko njega, kao oko svetoga simvola, sabiraju se duše žedne i gladne vječnoga života i vode koja otiče u život vječni“, kazao je on.

Kazao je da je sbranje na ovim svetim temeljima na napredak, osvećenje i prosvećenje svim žiteljima Bara.

Dsc 3413„Neka Gospod umnoži svako dobro u ovom gradu, a iznad svega da umnoži bratsku ljubav Božju, u čije ime je i podignut ovaj sveti hram i drugi sveti hramovi, pa i onaj hram gore na Rumiji. Ta Božanska ljubav, kojagrli sve i sva, neka bi zasijala i obasjala srca svih žitelja ovoga grada“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Po povratku Litije pred saborni hram Svetog Jovana Vladimira protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, arhijerejski protoprezviter barski čestitao je sabranima slavu grada i hrama – praznik Svetoga Jovana Vladimira.

„Najtoplije blagodarimo našem Visokopreosvećenom Mitropolitu na njegovoj ljubavi i žrtvi što je protekla tri dana bio sa nama i sa nama se Gospodu živome molio i Njegovom svetom ugodniku Jovanu Vladimiru. Blagodarimo svim dragim gostima koji su se ovih dana sabrali sa raznih strana, iz više eparhija naše svete Crkve, posebno našem dragom Vlaici Atanasiju Jevtiću, koji je sinoć i danas bio sa nama. Blagodarimo i svim ostalim gostima, i svima koji su pomogli da se ova višednevna svečanost lijepo organizuje i uspješno sprovede“, kazao je on.

Dsc 3410Rekao je da su zapovijest o ljubavi prema Bogu i zapovijest o ljubavi prema bližnjima bile putokaz Svetom Jovanu Vladimiru na putu kojim je on hodio za vrijeme svog kratkoga ovozemaljskog života.

„Trudeći se da živi po njima upisao je sebe u knjigu vječnoga života i njegov spomen evo hiljadu godina jednako je prisutan, ne samo kod našeg naroda, nego kod svih balkanskih naroda. I kako vrijeme prolazi, njegova slava je sve veća i lepša“, kazao je otac Slobodan.

Litiji je prisustvovao i Nadbiskup barski i Primas srpski g. Rok Đonlešaj.