Apr 2021 Bdenije I Monasenje U Djurdjevim Stupovima 1

Бденије и монашење у манастиру Ђурђеви Ступови

Име: 17.04.2021 besjeda vladike joanikija; Опис: Бденије и монашење у манастиру Ђурђеви Ступови Тип: audio/mpeg

У суботу 17. априла 2021. у катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђевим Ступовима, служено је Васкршње бденије.

Apr 2021 Bdenije I Monasenje U Djurdjevim Stupovima 6На крају свете службе Божје Преосвећени Епископ Јоаникије у чин мале схиме замонашио је досадашњег ипођакона Стефана (Зорића), апсолвента на Православном Богословском Факултету Универзитета у Београду, и сабрата манастира, давши му монашко име Сионије.

„Наш брат, монах Сионије, до сада Стефан, од младости је кренуо овим Божјим путем, угледајући се на Светог Саву и на Светог Василија Острошког, па је у раним годинама уписао Богословију, касније Теолошки факултет, лијепо се образовао и у зрелом узрасту пунољетства, чврсто одлучио да прими монашки чин, да иде путем Господњим, да узме крст свој, да се одрекне овог свијета и крене за Господом, да служи Господу и Његовој светој Цркви“, рекао је Епископ.

Та благословена жеља од његових најранијих дана данас се испунила, а овај монашки постриг, указао је Преосвећени Владика, је нови почетак, почетак његове монашке и, ако Бог да, ђаконске службе.

Говорио је и о имену, које је приликом монашења добио монах Сионије, а које је ријетко у нашим манастирима.

„Добио је име Сионије по мученику и презвитеру који је пострадао за Христа почетком IX вијека од незнабожаца Бугара, касније су и они крштени, постали хришћани и родили многе светитеље. Али, ово име везује нашег новог монаха за Сион свети који је мати свима Црквама, који је слика Цркве Божје и овдје на земљи и на Небу. Када говоримо Сион мислимо на она безбројна чудеса, која су се догодила на тој освештаној гори од цара Давида, па до Христа. Посебно мислимо на Педесетницу која се догодила на Сиону, када је Господ излио дарове свога Пресветог Духа на Свете апостоле у виду огњених језика да би били укријепљени тим огњем да својим језиком проповједају ријеч Божју“, бесједио је Владика Јоаникије.