Apr 2021 Bdenije I Monasenje U Djurdjevim Stupovima 1

Bdenije i monašenje u manastiru Đurđevi Stupovi

Ime: 17.04.2021 besjeda vladike joanikija; Opis: Bdenije i monašenje u manastiru Đurđevi Stupovi Tip: audio/mpeg

U subotu 17. aprila 2021. u katedralnom manastiru Eparhije budimljansko-nikšićke, Đurđevim Stupovima, služeno je Vaskršnje bdenije.

Apr 2021 Bdenije I Monasenje U Djurdjevim Stupovima 6Na kraju svete službe Božje Preosvećeni Episkop Joanikije u čin male shime zamonašio je dosadašnjeg ipođakona Stefana (Zorića), apsolventa na Pravoslavnom Bogoslovskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu, i sabrata manastira, davši mu monaško ime Sionije.

„Naš brat, monah Sionije, do sada Stefan, od mladosti je krenuo ovim Božjim putem, ugledajući se na Svetog Savu i na Svetog Vasilija Ostroškog, pa je u ranim godinama upisao Bogosloviju, kasnije Teološki fakultet, lijepo se obrazovao i u zrelom uzrastu punoljetstva, čvrsto odlučio da primi monaški čin, da ide putem Gospodnjim, da uzme krst svoj, da se odrekne ovog svijeta i krene za Gospodom, da služi Gospodu i Njegovoj svetoj Crkvi“, rekao je Episkop.

Ta blagoslovena želja od njegovih najranijih dana danas se ispunila, a ovaj monaški postrig, ukazao je Preosvećeni Vladika, je novi početak, početak njegove monaške i, ako Bog da, đakonske službe.

Govorio je i o imenu, koje je prilikom monašenja dobio monah Sionije, a koje je rijetko u našim manastirima.

„Dobio je ime Sionije po mučeniku i prezviteru koji je postradao za Hrista početkom IX vijeka od neznabožaca Bugara, kasnije su i oni kršteni, postali hrišćani i rodili mnoge svetitelje. Ali, ovo ime vezuje našeg novog monaha za Sion sveti koji je mati svima Crkvama, koji je slika Crkve Božje i ovdje na zemlji i na Nebu. Kada govorimo Sion mislimo na ona bezbrojna čudesa, koja su se dogodila na toj osveštanoj gori od cara Davida, pa do Hrista. Posebno mislimo na Pedesetnicu koja se dogodila na Sionu, kada je Gospod izlio darove svoga Presvetog Duha na Svete apostole u vidu ognjenih jezika da bi bili ukrijepljeni tim ognjem da svojim jezikom propovjedaju riječ Božju“, besjedio je Vladika Joanikije.