Otvorena izložba Jovana Markuša

Beograd: Otvorena izložba Jovana Markuša „Crna Gora – narod, jezik, crkva kroz istorijska dokumenta“

Ime: 12.06.2021 Izllozba publiciste Jovana Markusa u Beogradu; Opis: Otvorena izložba Jovana Markuša „Crna Gora – narod, jezik, crkva kroz istorijska dokumenta“ Tip: audio/mpeg

Izložba publiciste Jovana Markuša „Crna Gora – narod, jezik, crkva kroz istorijska dokumenta“ otvorena je juče, 11. juna 2021. godine, u Biblioteci grada Beograda u Galeriji Atrijum. Na otvaranju izložbe, koju je organizovala Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, govorili su: akademik SANU Miro Vuksanović, Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije, zatim prof. dr Jelica Stojanović, predsednik Matice Srpske – Društva članova u Crnoj Gori, kao i autor izložbe.

„Pojmovna zbrka, nastala u funkciji ideologije i dnevne politike, ne izaziva nedoumice samo u našem narodu. Međutim, ni u jednom narodu niti u jednom vrmenu nije bilo ovoliko zbrke i nihilizma, oličenih u odricanju od sopstvenog identiteta“, poručio je autor izložbe Jovan Markuš, koji je na jednom mestu, u okviru ove izložbe okupio verodostojna istorijska dokumenta, građu o jeziku, narodu i crkvi u želji da se javnosti prikaže i pokaže preko činjenica i dokumenata naša zla sudbina i sva lutanja u drugom delu XX i početkom XXI veka.

„Ovo nije politizacija istorije već odbrana od besprimerne politizacije. Priređivanje ove izložbe dokumenata je samo korak u nama i pred našom svešću, na putu očišćenja i prosvetljenja od jednoumlja i mraka, a nas samih od srama i stida pred budućim pokoljenjima“, istakao je Jovan Markuš.

„Neke od primera čojstva i srpstva čuva izložba koja je kao istina u opasnosti spremljena i na ovom lepom mestu sada otvorena“, reči su akademika Mira Vuksanovića koje je izgovorio na otvaranju izložbe „Crna Gora – narod, jezik, crkva kroz istorijska dokumenta“, dok je Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ovom prilikom poručio: „Izložbu doživljavam kao značaj doprinos Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori u očuvanju srpske nacionalne misli i bića naroda na ovim prostorima“.

„Celina i punota – narod, jezik i Crkva – zajedno i kao jedno žive, prožimaju se i upotpunjuju vekovima, jedno drugo obnavljaju i preporođuju. Zato su u ovoj izložbi tri dela jednog istog, koje je snaga i srce Crne Gore, ako će Crna Gora da stoji i postoji“, zaključila je prof. dr Jelica Stojanović, predsednik Matice Srpske – Društva članova u Crnoj Gori.

Među dokumentima koji su prikazani na izložbi o istoriji Crne Gore nalaze se i izveštaj iz XVII veka misionara Đovanija Paskvalija o misiji u „eparhiji srpskog episkopa“, zatim Zakonik Danila Prvog, „knjaza i gospodara Slobodne Crne Gore i Brda“ ustanovljen 1855. godine,  faksimil stranice „Glasa Crnogorca“ iz 1913. sa odgovorom kralja Nikole na zahtev Austrougarske da joj se ustupi Lovćen, kao i deo postavke sa službenim ispravama iz vremena nezavisne i međunarodno priznate države Kraljevine Crne Gore, u kojima jasno piše da su njihovi vlasnici bili narodnosti srpske, vere pravoslavne i podanstva crnogorskog.

Zanimljiv deo ove dokumentovane istorije Crne Gore čine i vatikanska dokumenta. U jednom od njih iz 1640. godine, papski misionar Frančesko Leonardi prilaže popis srpskih pravoslavnih eparhija koje pripadaju Pećkoj patrijaršiji. Iz njegovih dokumenta se vidi da je Mitropolija crnogorska 1640. godine deo Pećke patrijaršije, odnosno Srpske pravoslavne crkve.

Izložba je otvorena u Biblioteci grada Beograda do 24. juna 2021. godine.

Izvor: Radio Slovo ljubve