Jeromonah Makarije

Jeromonah Makarije

Beseda jeromonaha Makarija u nedelju posvećenu Ocima prvog vaseljenskog sabora u manastiru Savina

Ime: 21.05.2018 Otac Makarije besjeda Savina; Opis: Beseda jeromonaha Makarija u nedelju posvećenu Ocima prvog vaseljenskog sabora u manastiru Savina Tip: audio/mpeg

Čovek koji nema mir i koji nema Duha Božijeg u sebi neće razumeti reči Svetog Jevanđelja i ono će mu ostati nepoznanica i tajna. Samo onaj koji stoji u Istini i čije srce vapi za Istinom, on će poznati Gospoda Isusa Hrista. Zato svaki čovek mora da osluškuje šta se događa u njegovom srcu kako ne bi mislio da čini pravdu a da dela njegova pokazuju suprotno jer ono što naša dela pokazuju to je ono što mi jesmo. Zato svaki čovek mora duboko da se zapita – ko sam ja, šta radim i kome služim; ako vidi da čini dela suprotna Bogu moći će da se iskreno pokaje i da zavapi Bogu za pomoć da ga ispravi, da mu se približi da može da čini dela Božija. Samo tako ćemo moći da se nazovemo sinovima Božijim.

Ovo su reči pastirske besede jeromonaha Makarija na svetoj liturgiji koju je služio u manastiru Savina u nedelju posvećenu Ocima prvog vaseljenskog sabora.