Otac Mirčeta Šljivančanin

Besjeda oca Mirčete Šljivančanina na Petrovdan u Sabornom hramu u Podgorici

Ime: 12.07.2020 otac Mirceta Petrovdan; Opis: Besjeda oca Mirčete Šljivančanina na Petrovdan u Sabornom hramu u Podgorici Tip: audio/mpeg

Na praznik kada naša Sveta crkva proslavlja prvovrhovne apostole Petra i Pavla – Petrovdan, u Sabornom hramu Hristovog Vasksrenja u Podgorici odslužena je Sveta liturgija, kojom je načalstvovao protojerej Mirčeta Šljivančanin. Ocu Mirčeti sasluživali su: protojereji-stavrofori Dragan Mitrović i Dalibor Milaković, kao i protojereji Miladin Knežević, Branko Vujačić i protođakon Vladimir Jaramaz.

Sabranima koju su došli da toržestveno i saborno proslave ovaj praznik, nadahnutim pastirskim slovom obratio se načalstvujući protojerej Mirčeta Šljivančanin.

Zašto su apostoli tako važni u životu Crkve? Sama riječ apostol znači onaj koji je izaslanik, onaj koji je poslat, koji je vjesnik. Dakle apostoli, učenici Hristovi su oni koji nam blagovijeste i koji nam donose vijest o Hristu, koji nam govore da je Hristos život i spasenje i objavljuju nam Sina Božijeg kao spasitelja svijeta. Zato su apostoli temelji Crkve, oni nam svojim životom i djelom svjedoče Hrista Spasitelja”, kazao je o. Mirčeta.