Kosare

Ратници са Кошара

Битка на Кошарама још траје

Име: 09.06.2018 O. MIJAJLO BACKOVIC O BICI NA KOSARAMA; Опис: Битка на Кошарама још траје Тип: audio/mpeg

Предсједник Удружења ветерана 63. Падобранске бригаде у Црној Гори свештеник Мијајло Бацковић говори о славној бици на Кошарама и НАТО агресији на нашу земљу

На данашњи дан (9. јуна) прије 19 година НАТО агресори су у оквиру акције “Милосрдни анђео” извели посљедње нападе на циљеве по територији тадашње државне заједнице Србије и ЦрнеГоре, након чега је Космет остао без више од 200.000 Срба.

У протеклих 19 година Космет је остао безвише од 200.000 Срба, а очишћени су и, што је најпогубније, и даље се празне српски простори на Космету. Истовремено, толико најављивани организовани повратак за који се залажу међународни званичници сведен је на промиле.

Једна од најхеројскијој прича из тог страдања нашег народа била је чувена битка на Караули Кошаре.

Прве борбе на караули Кошаре, у рејону Јуничких планина отпочеле су марта 1998. године, док је у септембру 1998. остало 110 граничара ВЈ на караули.

Најжешћи окршаји са агресорима односно велика копнена инвазија на нашу домовину догодили су се 9. априла 1999. године на Велики петак. У тим крвавим борбама на југославенско-албанској граници на бранику отаџбине погинуло је преко 100 голобрадих младића узраста 18-24 године.

О томе смо разговарали а свештеником Мијајлом Бацковићем који је, као припадник 63. Падобранске бригаде, био учесник ратних збивања на Косову 1998. и 1999. године.