Blaga Marija proslavljena u hramu pod Goricom

Blaga Marija proslavljena u hramu pod Goricom

Ime: 04.08.2022-Sveta Marija Magdalina-otac Mileta Kljajevic; Opis: Blaga Marija proslavljena u hramu pod Goricom Tip: audio/mpeg

Praznik Svete ravnoapostolne Marije Magdaline – Blage Marije, proslavljen je liturgijski u podgoričkoj Crkvi Sv. Đorđa.

Svetim evharistijskim sabranjem načalstvovao je protojerej-stavrofor Mileta Kljajević uz sasluženje protojereja-stavrofora Dragana Stanišića.

Na liturgijske vozglase, odgovarali su pojci Crkve Sv. Đorđa, praćeni protinicom Duškom Stanišić.

Nakon pročitanog jevanđelskog začala, slovom pouke sabranima u hramu Gospodnjem obratio se, načalstvujući sveštenoslužitelj, prota Kljajević, podsećajući prisutne na podatak da je današnja svetiteljka rođena u palestinskom selu, Magdali, po kome je i dobila ime.

,,Iscjelivši je od duhovne bolesti, Marija Magdalina, postala je jedna od najrevnosnijih učenica Isusa Hrista, prateći Ga i slušajući – za sve vrijeme propovijedi Njegove“ – ukazao je prota, podsjetivši da je takođe bila među ženama koje su Ga pratile i kada je vođen na raspeće, kada su se učenici Hristovi od straha razbježali.

,,Trećeg dana po raspeću, prišla je grobu Njegovom, sa spremljenim mirisima da pomaže tijelo Hristovo; ne našavši Ga u grobu o tome je obavestila učenike Njegove“ – kazao je otac, dodavši da je prva čula anđelski glas, koji joj je objavio da je Hristos Vaskrsao te je tako prva donijela vijest apostolima o radosnom događaju Vaskrsenja Hristovoga; prva je, takođe, vidjela Vaskrslog Hrista.

Otac je dalje poučio da je po Vaznesenju Hristovom, propovijedala Jevanđelje po Jerusalimu i okolnim pokrajinama i tako mnoge duše privela Hristu Gospodu.

,,Kad je došla u Rim, predala je caru Tiberiju crveno jaje uz usklik Hristos Vaskrse – taj postupak je natjerao cara da sasluša oduševljenu propovijed današnje svetiteljke o Vaskrslom Hristu; gdje ga je toliko svojom pričom osvojila da je naredio smenjivanje Pilata sa položaja upravitelja.“

Prota je zatim podvukao da je sam Tiberije povjerovao u Hrista i predložio Senatu, da Ga proglase kao novoga Boga, ali Senat to nije usvojio; pri čemu je izdao ukaz, po kome svako ko bude vrijeđao hrišćane biće kažnjen.

,,Iz Rima otišla je u Efes, i pomagala Jevanđelistu Jovanu na utvrđivanju hrišćanstva, gdje je svoj zemni život i završila.“

Otac je podsjetio da su u 9. vijeku, za vrijeme vladavine cara Lava VI, mošti ove ugodnice Božije prenijete u Carigrad i smještene u crkvu manastira četvorodnevnog Lazara.

“Rimokatolička crkva tvrdi da su njene mošti u Rimu, što nije isključeno, da su tokom krstaških ratova, tamo i prenijete. No, obe Crkve, Pravoslavna i Rimokatolička je proslavljaju kao Svetu ravnoapostolnu Mariju Magdalinu, Blagu Mariju” – zaključio je otac, u svojoj besjedi u podgoričkom hramu.

Svi oni koji su se pripremali za primanje Svete tajne pričešća, pristupili su Svetoj čaši.

Zajedničarenje sveštenoslužitelja i parohijana, nastavljeno je po ustaljenom običaju, u Svetogeorgijevskom domu.

viber_slika_2022-08-04_15-26-08-444

Elza Bibić