Богојављење Господње прослављено у храму под Горицом

Богојављење Господње прослављено у храму под Горицом

На дан када наша Света црква прославља Богојављење Господње у подгоричком храму Св. Ђорђа, служена је Света литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор, Драган Станишић.

 

Високопречасном проти саслуживали су свештенослужитељи овог светог храма: старешина цркве, протојереј Мирчета Шљиванчанин, протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, протојереј Јован Радовић и ђакон Иван Црногорчевић.

На литургијске возгласе одговарао је студент Теолошког факултета Немања Кљајевић, праћен верним народом Божијим.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке, сабранима се потом обратио началствујући свештенослужитељ, прота Драган Станишић, који је беседећи ускликнуо – да је благословен онај који иде у Име Господње. Он је указао на чињеницу да смо ми хришћани, од како имамо Господа Бога и како вјерујемо у Свету Тројицу, увијек се опходили, нарочито и племенито према Истини. И поздрављали једне друге у Истини; имали своје поздраве, као и данас на Богојављење када говоримо: Бог се јави, Ваистину се јави!

“Када хришћани поздрављају Бога, једни друге, поздрављају сав свијет и свако створење – поздрављају онога Духа који се дизаше над водама, а о коме се говори у Књизи постања; они поздрављају господство Пресвете Тројице, Оца, Сина и Светога Духа, а самим тим, како поздрављамо и кога поздрављамо,  у тој мери и ми смо таква хришћанска господа!“

Прота  Драган је затим указао да је господин, онај који је по Господу и да су права господа сви они који славе Св. Јована, који славе Крштење Христово, који захватају освећену воду јорданску и насићују се њоме – који се њоме кропе, а која потиче из ове службе, из ових молитава свештеника ријеке воде живе, који ће нас напојити Духом Божијим.

Началствујући свештенослужитељ је појаснио затим да се зато сабирајући, славећи Богојављење, певајући дивне песме, ми славимо тога Духа, који се прославио од онога сазнања када се дизаше над тамом, над водама,  па све док се јавио на Јордану, заједно са Оцем и Сином.

“На Богојављење имамо откривење саме Свете Тројице, Бога љубави; јер суштина Божија, то је неизрецива, вјечна, непроменљива, бескрајна, свеобухватна љубав“, нагласио је прота Станишић.

Додајући у своме обраћању да сви они који верују у Свету Тројицу, се прожимају, испуњавају и сједињују са Христом, Богом љубави и да им се то види по лицу – да имају благообразно лице које сија свјетлошћу Тросунчаном.

“Желим свако добро у Христу, да захватајући ову воду се испуните неизрецивом радошћу и да односећи својим кућама, осветите своје становање и да током читаве године, спасоносно узимате ову воду, препуну Духа Светога и да се исцељујете и оживљавате, васкрсавате у свим делима својим“, казао је у својој беседи на Богојављење прота Станишић, у подгоричкој Цркви Св. Ђорђа.

Након примања Свете тајне причешћа, свештенослужитељи овог Светог храма приступили су Великом освећењу воде.

Ова Богојављенску воду верници ће моћи током читавог дана узимати из свог парохијског дома; а она се користи тако што се пије искључиво на празан стомак уз осењивање крсним знамењем и уз молитву.

Потом су свештенослужитељи најмлађим парохијанима поделили пригодне дарове.

Заједничарење је по устаљеном обичају настављено у Светогеоргијевском дому Црквене општине подгоричке.

Елза Бибић

Фото: М. Матковић/Д. Радуновић