Vaznesenje Gospodnje (Spasovdan)

Bogoslužbene osobenosti praznika Vaznesenja Gospodnjeg

Praznik Vaznesenja Gospoda našeg Isusa Hrista proslavlja se u četrdeseti dan po Pashi. U ovom presvetlom prazniku bivaju ispunjeni i upotpunjeni svi praznici domostroja našega spasenja, počev od Roždestva Hristovog, pa do Raspeća i Hristovog slavnog Vaskrsenja. O ovom presvetlom prazniku i njegovim bogoslužbenim osobenostima, govorili smo u novom izdanju emisije Bogoslužbene osobenosti velikih praznika.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg nije se oduvek praznovao u četrdeseti dan po Pashi, već je Pedesetnica kao blagosloveni period bila vreme savršavanja bogoslužbenih spomena velikih praznika.

Neki Oci pak spominju da je Vaznesenje u jednom periodu praznovano zajedno sa praznikom Silaska Svetoga Duha na apostole, ali ovo dvojedino praznovanje nije dugo potrajalo, jer već od Svetog Jovana Zlatousta imamo prve omilije na praznik Vaznesenja kao zasebnog praznika. Ovo zasebno mesto proslavljanja Vaznesenja u četrdeseti dan po Pashi dovelo je i do toga da Vaznesenje dobije svoje pretprazništvo i poprazništvo.

Himnografija ovog divnog praznika ima dvojaki karakter, pre svega radosni, ali u nekim momentima uočavaju se momenti tuge apostola koji su neveseli zbog uzlaska Spasiteljevog na nebo.

Autor emisije: katiheta Branislav Ilić