Манастир Острог

Честитка Братства православне омладине Црне Горе Патријарху Порфирију

Честитајући Вам, Најсветији владико, што сте стали на чело Светосавске цркве српске и српског народа, као први и најугледнији у свим српским и приморским земљама и расијању нашег народа широм земљиног шара, поручујемо да је православна омладина Црне Горе уз Вас. Уз Вас је, као што сте Ви срцем били уз народ наш током величанствене године литија у Црној Гори. Свака Ваша ријеч подршке се овдје памти и чува као драгоцјеност. Уз Вас смо, као што смо били уз Ваше часне претходнике – патријарха Павла, који је оснивање и рад Братства православне омладине Црне Горе благословио, и његовог наследника патријарха Иринеја, који је увијек дочекиван са одушевљењем у слободарској Црној Гори.

Знамо да пред Вама стоје сложени и важни изазови, али ми спремно чекамо да Вам у свему помогнемо и срцем и мишицом јуначком, кад год и гдје год буде требало.

Водите нас путем светога Саве Равноапостолног, чувајте нам наше Косово и Метохију као зеницу ока нашега, пригрлите сав наш народ широм свијета, будите нам ослонац, учитељ и надахнитељ за свако добро дјело.

Нека наша света Црква и наш народ у Вама има чист образ, свијетло лице и јасан поглед пред бурама овога свијета, којих у наше дане не мањка, како на црквеном, тако и на друштвеном и народном плану. Не сумњамо у то да ћете, помоћу Божијом и светих српских архиепископа и патријараха, брод наше Цркве водити непоколебљиво путем истине Божије.

Очекујемо Вас, Ваша светости, да дођете међу нас, да Вам и лично посвједочимо нашу љубав овдје, у ослобођеној Црној Гори, а ми ћемо похитати гдје год Ваша светиња позове и узносити сталне молитве за Вас да правилно управљате ријечју истине Христове, кличући: Достојан! Многаја љета!

Предсједник

Братства православне омладине Црне Горе

Иван Булатовић