Arhimandrit Metodije

Игуман хиландарски Методије

Честитка Патријарху Порфирију хиландарског игумана Методија

У Светом манастиру Хиландару
7/20. фебруара 2021.

Његовој Светости
Архиепископу пећком
Митрополиту београдско-карловачком и
Патријарху Српском
ГОСПОДИНУ ГОСПОДИНУ
П О Р Ф И Р И Ј У

Ваша Светости,

У братској љубави и радости примите честитке и целив Ваше свете деснице од наше смерности и у Христу нам свештеног братства Пресвете Богородице Хиландарске.

Као рођени из њених недара поздрављамо овим сверадосним поводом и пуноту Српске велике цркве, што је извољењем Духа Светог благословена, у Вашој личности, Најсветијим Патријархом српским.

Несумњиви благослов који је наша отаџбина примила, Вашој возљубљеној и многопоштованој Светости представљаће подвиг. Промисао Божија Вас је изабрала на место светог служења Господу и Светој Цркви у временима која нису једноставна и јасна, али са каквима су се већ сусретали наши богоносни оци, свети српски архиепископи и патријарси, и са њима се носили мужаствено.

Са поверењем у Ваше духовне снаге, монашко васпитање, послушност Цркви, посвећеност предању, љубав према људима и мудрост према свету; са вером у непогрешиви суд Божији, да је за Патријарха српског уздигнут човек по лику Првосвештеника Христа „свет, незлобив, чист“ (Јевр. 7, 26); ми из Хиландара молитвом подупиремо наду да ће се, Вама руковођена, украсити Српска црква и спасити благочестиви српски народ.

Не одричући бројне потребе и задатке пред Најсветијим Патријархом српским, наше братство посебно се радује што Ваша Светост, као дугогодишњи сабрат и настојатељ свештеног и општежитељног братства светоархангелског у Ковиљу, одлично познаје монаштво и разуме његове потребе и његов смисао у савременом свету.

Анђео Цркве српске нека Вашој Светости буде заступник, а изданци хиландарске свештене лозе, српски архиепископи и патријарси, предвођени нашим богоносним оцем Савом, нека Вас укрепе као достојног настављача њихових дела.

Примајући, Ваша Светости од нас, последњих у српском роду, честитке и молитвену подршку, с љубављу, светим патријарашким благословом, молитвама и делима заступајте узрастање наше свештене обитељи, очување наше свезе љубави и заједнице са отаџбинском црквом и народом, као и наше напоре да обновимо и унапредимо свештену мисију нашег Светог манастира.

Игуман манастира Хиландара
архимандрит Методије

Извор: hilandar.org