Arhimandrit Metodije

Iguman hilandarski Metodije

Čestitka Patrijarhu Porfiriju hilandarskog igumana Metodija

U Svetom manastiru Hilandaru
7/20. februara 2021.

Njegovoj Svetosti
Arhiepiskopu pećkom
Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i
Patrijarhu Srpskom
GOSPODINU GOSPODINU
P O R F I R I J U

Vaša Svetosti,

U bratskoj ljubavi i radosti primite čestitke i celiv Vaše svete desnice od naše smernosti i u Hristu nam sveštenog bratstva Presvete Bogorodice Hilandarske.

Kao rođeni iz njenih nedara pozdravljamo ovim sveradosnim povodom i punotu Srpske velike crkve, što je izvoljenjem Duha Svetog blagoslovena, u Vašoj ličnosti, Najsvetijim Patrijarhom srpskim.

Nesumnjivi blagoslov koji je naša otadžbina primila, Vašoj vozljubljenoj i mnogopoštovanoj Svetosti predstavljaće podvig. Promisao Božija Vas je izabrala na mesto svetog služenja Gospodu i Svetoj Crkvi u vremenima koja nisu jednostavna i jasna, ali sa kakvima su se već susretali naši bogonosni oci, sveti srpski arhiepiskopi i patrijarsi, i sa njima se nosili mužastveno.

Sa poverenjem u Vaše duhovne snage, monaško vaspitanje, poslušnost Crkvi, posvećenost predanju, ljubav prema ljudima i mudrost prema svetu; sa verom u nepogrešivi sud Božiji, da je za Patrijarha srpskog uzdignut čovek po liku Prvosveštenika Hrista „svet, nezlobiv, čist“ (Jevr. 7, 26); mi iz Hilandara molitvom podupiremo nadu da će se, Vama rukovođena, ukrasiti Srpska crkva i spasiti blagočestivi srpski narod.

Ne odričući brojne potrebe i zadatke pred Najsvetijim Patrijarhom srpskim, naše bratstvo posebno se raduje što Vaša Svetost, kao dugogodišnji sabrat i nastojatelj sveštenog i opštežiteljnog bratstva svetoarhangelskog u Kovilju, odlično poznaje monaštvo i razume njegove potrebe i njegov smisao u savremenom svetu.

Anđeo Crkve srpske neka Vašoj Svetosti bude zastupnik, a izdanci hilandarske sveštene loze, srpski arhiepiskopi i patrijarsi, predvođeni našim bogonosnim ocem Savom, neka Vas ukrepe kao dostojnog nastavljača njihovih dela.

Primajući, Vaša Svetosti od nas, poslednjih u srpskom rodu, čestitke i molitvenu podršku, s ljubavlju, svetim patrijaraškim blagoslovom, molitvama i delima zastupajte uzrastanje naše sveštene obitelji, očuvanje naše sveze ljubavi i zajednice sa otadžbinskom crkvom i narodom, kao i naše napore da obnovimo i unapredimo sveštenu misiju našeg Svetog manastira.

Iguman manastira Hilandara
arhimandrit Metodije

Izvor: hilandar.org