Prevlaka

Četvrt vijeka Sabora Svetog Arhangela Gavrila na Prevlaci

Ime: 26.07.2018 Mitropolit Prevlaka; Opis: Četvrt vijeka Sabora Svetog Arhangela Gavrila na Prevlaci Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije uz sasluženje Preosvećene gospode episkopa pakračko-slavonskog Jovana i dioklijskog Metodija, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sveštenoj carskoj lavri Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta.

Liturgija je služena povodom Sabora Svetog arhangela Gavrila na Prevlaci gdje već četvrt vijeka Manastir Miholjska Prevlaka i Bratstvo pravoslavne omladina Crne Gore organizuju Sabor pravoslavne omladine.

U liturgijskoj besjedi Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je kazao da je rođenjem Hristovim čovjek postao veći i uzvišenije od anđela time što se udostojio časti i dostojanstva koga se ni anđeli nebeski ne udostojavaju. Njegova priroda kroz ličnost Isusa Hrista Sina Božijeg je sjela sa desne strane Boga i Oca.

Nakon Liturgije prerezan je slavski kolač a bogatim programom je nastavljen Sabor Svetog arhangela Gavrila na Prevlaci koji je počeo juče Tribinom o natalitetu.

Ovogodišnjem Saboru su prisustvali srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, konzul Srbije Zoran Dojčinović, predsjednici budvanske i kotorske skupštine Đorđije Vujović i Dragica Perović.