Saborni hram u Baru

Četvrta godišnjica osvećenja barskog Sabornog hrama, bogoslužio Mitropolit Amfilohije

Ime: 26.09.2020 MITROPOLIT BAR; Opis: Četvrta godišnjica osvećenja barskog Sabornog hrama Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom u Baru je danas proslavljena četvrta godišnjica osvećenja Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira.

Vladika je u liturgijskoj propovijedi podsjetio da su se navršile četiri godine otkad su Patrijarh svetoga grada Jerusalima Teofelo Treći, naš Patrijarh Irinej i Arhiepiskop Albanije Anastasije, zajedno sa drugim predstavnicima svih pomjesnih Crkava osveštali ovaj hram.

“Veliki događaj koji spaja ovaj hram s hramom u Jerusalimu koji je podignut na mjestu raspeća Hristovog, na mjestu Njegovog pogrebenja i Njegovog vaskrsenja. Sila vaskrslog Hrista je, znači, ugrađena u ovaj hram i u njegovu ljepotu ukrašenu tom silom Božjom, silom svetoga grada Jerusalima”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da smo mi pomjesna Srpska crkva, ali smo na prvom mjestu Jerusalimska crkva groba Gospodnjega, Crkva Hrista vaskrsloga.

“Carstvo Božje je prizvanje ljudsko. Čovjek se rađa na zemlji od oca i majke, ali ovo rađanje je rađanje za prolazni život. A rođenje u Hristu, rođenje u tajni krštenja, kojim se danas rosdio i naš mali Danilo, to je rođenje za vječni, neprolazni i besmrtni život”, kazao je Vladika Amfilohije.

Naglasio je da smo zbog toga mi hrišćani sinovi Božji i da je to naše zvanje i naše prizvanje.

“Sinovi svjetlosti, a ne sinovi tame i mraka. Sinovi besmrtnosti i svjedoci besmrtnosti, a ne sinovi prolaznosti i smrti”, rekao je on i dodao da postoje dvije vrste ljudi na zemlji. oni koji se klanjaju smrti i ništavilu i žive smrću i ništavilom i oni koji se klanjaju besmrtnome Bogu živome,Ocu i Sinu i Duhu Svetome i Njime zadobijaju vječni neprolazni život.

Mitropolit Amfilohije je kazao da su hrišćani svjedoci besmrrtnosti, vječnog i besmrtnog života.

“Hrišćansko zvanje je najuzvišenije zvanje i na zemlji i na nebu. U to ime je i sagrađen ovaj hram”, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Vladika je u toku Liturgije činom protoprezvitera odlikovao oca Mladena Tomovića, paroha barskoga.

U prezviterski čin rukopoložio je đakona Bratoljuba Radovića.

Nakon Liturgije Mitropolit Amfilohije je osveštao dječju igraonicu koja će raditti pri hramu Svetog Jovana Vladimira.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović