Храм Рожаје

Црква Ружица у Рожајама засијала у пуном сјају

Име: 30.09.2021 razgovor sa o. slobodanom radojevicem; Опис: Црква Ружица у Рожајама засијала у пуном сјају Тип: audio/mpeg

Будући да је црква била у јако лошем стању, било је потребно, готово, изнова све радити, па смо тако у потпуности морали да обновимо кров на цркви, морали смо да урадимо фасаду, да замијенимо столарију, да урадимо дренажу око цркве; да промијенимо кров на парохијском дому, комплетну столарију, да урадимо фасаду на парохијском дому, тако да смо, у суштини, све, сем зидања морали да радимо изнова. За све те радове било је потребно, заиста, много новца, али захваљујући благослову и помоћи блаженопочившег Митрополита Амфилохија, који је дао највише новчаних средстава, и захваљујући појединцима, поријеклом из Рожаја, a то су: ктитор цркве Драшко Магделинић, Борисав Магделинић, Томислав и Радосав Белоица и Гојко Ђуровић, дакле, захваљујући тим људима успјели смо да скупимо највише новчаних средстава. Oвом приликом, хтио бих да нагласим и да је свака православна породица из Рожаја, а то је укупно 187 домова, свака породица је дала свој скромни допринос да се радови заврше. Током пуних шест година, колико трају радови, успјели смо да скупимо преко 300 хиљада евра, који су уложени у обнову цркве и њено унутрашње и спољашње уређење“, рекао је у разговору за Радио Светигору свештеник Слободан Радојевић, парох рожајски поводом привођења крају радова на обнови цркве Ружице, посвећене Рођењу Светог Јована Крститеља у Рожајама.

Отац Слободан наводи да је завршен и иконопис цркве, који је  почео 2018. године, за шта је као главни иконописац била ангажована Дуња Милићевић из Ваљева. Било је планирано да комплетан иконопис буде завршен до 2020. године, до славе цркве, међутим, због проблема са корона вирусом били су онемогућени да наставе са радовима.

„Од маја мјесеца до сада успјели смо да читав иконопис приведемо крају. У току је постављање камене ограде око порте и надамо се да ће и то ускоро бити завршено“, каже свештеник Радојевић.

Црква Ружица потиче из доба Немањића, а срушена је доласком Тураака 1634. године. Поново је подигнута 1924. а, опет, страдала по завршетку Другог свјетског рата од стране комуниста. Црква Ружица, по којој је град Рожаје добио име, подигнута је по трећи пут 1992.године.

Посебну љепоту цркви Ружици даје прелијепа порта, на чијем уређењу и оплемењивању је отац Слободан радио заједно са супругом Невеном. Њен осјећај за љепоту дома Господњег, заиста, плијени сваког добронамјерника.

„За све ове године успјели смо да посадимо преко хиљаду и по биљака од чега је двјеста различитих врста биљака, а до прољећа планирамо да засадимо још око двије стотине биљака како би цијело двориште било у потпуности уређено. Људи су препознали да се трудимо, да стварно желимо да црква Ружица засија у пуном сјају и коме год смо се обратили од појединаца одавде из Рожаја, оних који су одселили на страну, до свих оних који немају никакве везе са овим мјестом, сви су се потрудили да нам помогну, па преко тих поменутих 300 хиљада евра има сигурно још толико, које су људи приложили кроз материјал, кроз биљке, свој рад, уступање машина“, наводи с радошћу поводом завршетка радова парох рожајски, о. Слободан Радојевић.

Са оцем Слободаном разговорала је Сенка Чоловић Шумић.