Velika Hoca 1

Црква Свете Ане у Великој Хочи прославила храмовску славу

Име: 08. 08. 2019 Slava Hram Svete Ane Velika Hoca; Опис: Црква Свете Ане у Великој Хочи прославила храмовску славу Тип: audio/mpeg

Празник Успенија Свете Ане литургијски је обиљежен у Великој Хочи у малој цркви посвећеној Светој Ани, мајци Пресвете Богородице. Литургију је служио протојереј Стево Митрић уз саслужење јереја Николе Драгићевића и ђакона Милана Станојевића.

Velika Hoca 2За пјевницом је појао парох великохочански протојереј ставрофор Миленко Драгићевић са једним од домаћина славе теологом Јованом Радићем, а присуствовало је стотинак верника из Ораховца и Велике Хоче.

Велики број дјеце је приступио Светом причешћу. Обављено је освећење Свете воде и славских колача које је осим породице Радић из Ораховца принијела и породица Станоја Мицића из Велике Хоче. За наредну годину јавили су се Зоран Шавелић и Тома Лукић обојица из Велике Хоче.

Отац Стево Митрић је на крају литургије произнео бесједу у којој је, између осталог, рекао.

Velika Hoca 3Црква посвећена мајци Пресвете Богородице, Светој Ани, се налази у центру Велике Хоче. У дворишту ове цркве налази се и ОШ,, Светозар Марковић“. По предању, које се чува међу мјештанима овога села, цркву, која је постојала у средњем вијеку на овоме мјесту, су Турци срушили и умјесто ње подигли џамију. После ослобођења од Турака 1912.године, Срби су срушили џамију и опет подигли цркву. По подацима из записа Петра Костића, професора Призренске богословије, цркву Свете Ане обновила је Ванка, удова Јована Зивгаревића из Велике Хоче.

У овој цркви се служи Литургија само на њен празник 7. августа када се много народа окупи, али јој вјерници, као великој молитвеници пред Богом, долазе и обраћају јој се за помоћ у разним немоћима и других дана. Много пута је ова светиња и чудотворила па је било случајева да су бездетни парови после дугогодишњег живота у браку, обративши се Светој Ани добили пород.