Velika Hoca 1

Crkva Svete Ane u Velikoj Hoči proslavila hramovsku slavu

Ime: 08. 08. 2019 Slava Hram Svete Ane Velika Hoca; Opis: Crkva Svete Ane u Velikoj Hoči proslavila hramovsku slavu Tip: audio/mpeg

Praznik Uspenija Svete Ane liturgijski je obilježen u Velikoj Hoči u maloj crkvi posvećenoj Svetoj Ani, majci Presvete Bogorodice. Liturgiju je služio protojerej Stevo Mitrić uz sasluženje jereja Nikole Dragićevića i đakona Milana Stanojevića.

Velika Hoca 2Za pjevnicom je pojao paroh velikohočanski protojerej stavrofor Milenko Dragićević sa jednim od domaćina slave teologom Jovanom Radićem, a prisustvovalo je stotinak vernika iz Orahovca i Velike Hoče.

Veliki broj djece je pristupio Svetom pričešću. Obavljeno je osvećenje Svete vode i slavskih kolača koje je osim porodice Radić iz Orahovca prinijela i porodica Stanoja Micića iz Velike Hoče. Za narednu godinu javili su se Zoran Šavelić i Toma Lukić obojica iz Velike Hoče.

Otac Stevo Mitrić je na kraju liturgije proizneo besjedu u kojoj je, između ostalog, rekao.

Velika Hoca 3Crkva posvećena majci Presvete Bogorodice, Svetoj Ani, se nalazi u centru Velike Hoče. U dvorištu ove crkve nalazi se i OŠ,, Svetozar Marković“. Po predanju, koje se čuva među mještanima ovoga sela, crkvu, koja je postojala u srednjem vijeku na ovome mjestu, su Turci srušili i umjesto nje podigli džamiju. Posle oslobođenja od Turaka 1912.godine, Srbi su srušili džamiju i opet podigli crkvu. Po podacima iz zapisa Petra Kostića, profesora Prizrenske bogoslovije, crkvu Svete Ane obnovila je Vanka, udova Jovana Zivgarevića iz Velike Hoče.

U ovoj crkvi se služi Liturgija samo na njen praznik 7. avgusta kada se mnogo naroda okupi, ali joj vjernici, kao velikoj molitvenici pred Bogom, dolaze i obraćaju joj se za pomoć u raznim nemoćima i drugih dana. Mnogo puta je ova svetinja i čudotvorila pa je bilo slučajeva da su bezdetni parovi posle dugogodišnjeg života u braku, obrativši se Svetoj Ani dobili porod.