Crkva Svete Nedelje u barskom naselju Rap proslavila slavu

Crkva Svete Nedelje u barskom naselju Rap proslavila slavu

Crkva Svete Nedelje u naselju Rap, iznad Starog Bara, danas, 20. jula 2021. godine, proslavila je svoju slavu. Svetom liturgijom je načalstvovao arhijerejski protoprezviter barski protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, a sasluživali su barski paroh i starješina ove crkve protojerej Jovan Plamenac, barski paroh jerej Aleksandar Orlandić i crmnički paroh jerej Krsto Plamenac.

Nakon blagosiljanja slavskog kolača i žita jerej Aleksandar Orlandić narodu se obratio besjedom o Svetoj velokomičenici Nedelji i njenoj vjeri. On je podsjetiio na njeno stradanje i riječi: “Za mene je život – umreti za Hrista”, ističući da smo svi mi dužni da se ugledamo na tu istinsku vjeru:

“Da znamo da ovaj zemni život treba da posvetimo Gospodu i bližnjima, da se odričemo sebe, da bi tako zadobili istinski život, blagodat Gospodnju u ovome životu, i da bi tako prešli u život vječni jer istinski život i ovdje i u vječnosti jeste Hristos”, poručio je jerej Aleksandar Orlandić.

Ovogodišnji kum slave bio je Ivan Kralj, a po tradiciji dio slavskog kolača i kumstvo za narednu godinu je preuzeo Stefan Novaković.

foto/video: Nikolaj Orlandić