Mitropolit Bare Radovica

Crkva Svetih Pantelejmona i Klimenta Ohridskog u Barama Radovića proslavila hramovnu slavu

Crkva Svetih Pantelejmona i Klimenta Ohridskog u Barama Radovića u Donjoj Morači danas je molitveno proslavila hramovnu slavu uz poštovanje mjera propisanih od strane NKT-a.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je sa sveštenstvom Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Mitropolit Amfilohije je rekao da su Sveti velikomučenik Pantelejmon i Kliment Ohridski divni svjedoci Hristovi koji su ne samo svojim krštenjem i riječima, nego i svojim životom, mučeničkom krvlju i stradanjem posvjedočili Gospoda i postali Njegovi istinski i pravi svjedoci.

“Svjedoci Onoga koji nas je pozvao da volimo jedni druge, kao što čusmo u današnjem Jevanđelju, i da se ne plašimo gonjenja i progonjenja”, kazao je vladika, podsjetivši na riječi Gospodnje Ako Mene goniše i vas će goniti…

Podsjetio je Mitropolit da je Gospod gonjen i prigonjen, razapinjan kroz vjekove i sarazapinjan u onima koji su Njegovi, među kojima Sveti Pantelejmon i Kliment Ohridski zauzimaju posebno mjesto.

“Sarazapinjan u njima kao živim svjedocima Njega kao vječne ljubavi – Boga ljubavi – i kao Boga koji je ljubav, i svojom ljubavlju svjedoka da je ljudsko prizvanje ljubav kakvu ima Otac prema Sinu i Sin prema Duhu Svetome, i kakvu je Bog imao prema ljudima žrtvujući Sina Svoga Jedinorodnoaga za nas i naše spasenje”, rekao je Visokopreosvećeni, ističući da je ta ljubav mjera našega ljudskoga života i naše prizvanje.

Na ovaj sveti dan nastavljena je i Sveta tajna vjenčanja u Kani Galilejskoj gdje je Gospod blagoslovio svojim dolasakom mladence i pretvorio vodu u vino. To, kako je kazao vladika, znači da je prizvao čovjeka, da ono što ima kao tjelesno biće, tu vodu života, u koju spada i ljubav između muškarca i žene, preobražava u vino.

“To znači u istinsku pravu, bogočovječansku ljubav koja ne traži svoje, nego ljubav koja se žrtvuje, koja je milosrdna, trpeljiva, koja sve nosi i podnosi radi ljubavi prema Bogu i prema bližnjima”, rekao je Arhiepiskop cetinjski.

Pojasnio je da su na takvu ljubav prizvani svi hrišćani, svako prema svome daru, a na tu ljubav su prizvani i oni koji se vjenčavaju ispunjavajući zapovjest Božiju kojom je Gospod blagoslovio prve ljude: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njome!

“Tako je Sveta tajna braka ostala kao produžetak i nastavak toga prvoga Božijeg blagoslova i nastavlja se kroz njega i produženje ljudskoga roda tim Božijim, Hristovim blagoslovom, tim pretvaranjem vode u vino”, besjedio je Mitropolit Amfilohije.

Dodao je da je zato i Tajna braka projava Tajne odnosa Hrista i Crkve Božije (Poslanica Svetoga apostola Pavla). S jedne strane, kaže se, da se žena povinuje svome mužu, jer je muž glava ženi. Sa druge strane se kaže da muž treba da voli svoju ženu kao sebe samoga, da voli ženu kao što je Hristos zavolio Crkvu, narod svoj, tako što je žrtvovao Sebe za njih, za svu vaseljenu .

“Ljubav među muškom i ženskom osobom je ljubav koja je u tajni Hristove ljubavi sadržana, koja je ljubav Hristova prema Crkvi i Crkve Božije koja se žrtvuje za Hrista Gospoda i prinosi se Njemu na dar”, kazao je vladika, objašnjavajući šta je tajna ljubavi i svetinje braka.

Mitropolit crnogorsko-primorski je kazao da su sve svetinje danas u ovom našem rodu ljudskom oskrnavljene, ali da je najoskrnavljenija svetinja braka, ukazujući na zakone o čedomorstvu – ubistvo djece u utrobi majke – i o lažnim, bolesnim, istopolnim brakovima.

“Većeg bezumlja nije vidjela ova zemlja. Sva istorija roda ljudskoga je poštovala u svim zemaljskim narodima, bez obzira kojoj vjeri, ideologiji pripadali, da se blagosilja vjenčanje muškoga i ženskoga, da oni rađaju potomstvo. Međutim, u ovo naše vrijeme kada su ljudske strasti obogotvorene, kada je obogotvoren čovjek kome je dah u nosu, kada se povampirilo novo i drevno mnogoboštvo, u našoj nesrećnoj Crnoj Gori se ozakonjuju veze koje su bezumlje, koje su poricanje najveće svetinje ljudskoga života – Svetinje braka.”

Na kraju je vladika poručio da je Gospod sa nama i među nama i da nam je ostavio Sebe kao Tijelo i Krv svoju, svoju ljubav, i da je to ono što proslavljamo u ovome hramu koji je posvećen Svetom  Pantelejmonu i Svetom Klimentu Ohridskom, prosvetitelju slovenskih naroda i našega naroda, koji su posvjedočili svojim mučeništvom i stradanjem, vjerom, nadom i ljubavlju vjernost Hristu Gospodu:

“Prisustvo Svetog Klimenta kroz ovaj hram je svjedočanstvo našega istinskoga i pravoga puta kuda i kako treba da idemo, kome Bogu treba da služimo i kako treba da živimo, kao što je i žrtva, mučeništvo Sv. Pantelejmona projava Hristove žrtve i mučeništva i žrtvovanja za život i spasenje svijeta”, kazao je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Nakon Liturgije blagosiljan je slavski kolač.

Vesna Dević