Владика Атанасије литија

Владика милешевски Атанасије: Литије спајају све људе у љубави; хвала браћи Муслиманима који су нас подржали!

Његово преосвештенство епископ милешевски. г. Атанасије предводио је тридесет прву интернет литију у току које се освнуо на борбу Српске Православне Цркве против дискриминаторног Закона о слободи вјероисповијести.

„Нама се може чинити да је повод за почетак литија био тужан, али Божији промисао је тајанствен“ рекао је владика Атанасије (Ракита) посебно објаснивши да се види плодовима да је сам Бог укључен у организацију ових величанствених ходова.
Владика Атанасије нарочито примјећује да су литије пројавиле једноство града Пљеваља који се налази у његовој, Милешевксој епархији. „То је било сабрање цјелокупног народа, не само православних, већ свих грађана града Пљеваља, све препуно хармоније и радости“ рекао је владика Атанасије додавши да је то тешко сагледати споља већ да је неопходно изнутра доживјети.

Владика Атанасије је са радошћу примијетио да су литије биле мјесто, не само међувјерске толенранције, већ и љубави. „То је лако примијетити јер је веома очигледно“ нагласио је владика Атансије додавши да су се сви осјетили угрожени донесеним законом. „Сви зајендо смо, без обзира на вјеру, осјетили да су ови закони о слободи вјероисповијести који би требало да уносе хармонију и мир – заправо дискриминаторни“.

„Свако ко има смисла за слободу личности осјећа се повријеђен таквим законима који су дискриминишу све грађане“ објаснио је владика додавши да смо сви ми захвални браћи муслиманима који су подржали борбу Православне цркве против овог безаконог Закона.

Преосвећни владикја нагласио да све Литије „и пјешачке и интернет литије“ нису препуштене саме саби, иако су дјело цјелокупног народа. „Оне су предвођене епископским савјетом на чијем је челу Митрополит Амфилохије“ рекао је владика Атнасије.

„Ако би било неких искушења, неких непредвиђених околности све је остајало у хармонији управо због мудрог вођења Митрополита Амфилохија“ нарочито је подвукао владика Атансије акцентоваши да је Митрополит највећи ауторитет не зато што је то хтио већ што је тако једноставно природно.

„Ја сам члан епископског савјета, али ми смо свјени чињенице да је Митрополит Амфилохије најискуснији и најмудрији. Ми се према њему односимо не само као оном који је на челу Епископског савјета већ као према нашем оцу“ рекао је Његово преосвшентство за тридесетпрву по реду „Интернет литију“.