Vladika Atanasije litija

Vladika mileševski Atanasije: Litije spajaju sve ljude u ljubavi; hvala braći Muslimanima koji su nas podržali!

Njegovo preosveštenstvo episkop mileševski. g. Atanasije predvodio je trideset prvu internet litiju u toku koje se osvnuo na borbu Srpske Pravoslavne Crkve protiv diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Nama se može činiti da je povod za početak litija bio tužan, ali Božiji promisao je tajanstven“ rekao je vladika Atanasije (Rakita) posebno objasnivši da se vidi plodovima da je sam Bog uključen u organizaciju ovih veličanstvenih hodova.
Vladika Atanasije naročito primjećuje da su litije projavile jednostvo grada Pljevalja koji se nalazi u njegovoj, Mileševksoj eparhiji. „To je bilo sabranje cjelokupnog naroda, ne samo pravoslavnih, već svih građana grada Pljevalja, sve prepuno harmonije i radosti“ rekao je vladika Atanasije dodavši da je to teško sagledati spolja već da je neophodno iznutra doživjeti.

Vladika Atanasije je sa radošću primijetio da su litije bile mjesto, ne samo međuvjerske tolenrancije, već i ljubavi. „To je lako primijetiti jer je veoma očigledno“ naglasio je vladika Atansije dodavši da su se svi osjetili ugroženi donesenim zakonom. „Svi zajendo smo, bez obzira na vjeru, osjetili da su ovi zakoni o slobodi vjeroispovijesti koji bi trebalo da unose harmoniju i mir – zapravo diskriminatorni“.

„Svako ko ima smisla za slobodu ličnosti osjeća se povrijeđen takvim zakonima koji su diskriminišu sve građane“ objasnio je vladika dodavši da smo svi mi zahvalni braći muslimanima koji su podržali borbu Pravoslavne crkve protiv ovog bezakonog Zakona.

Preosvećni vladikja naglasio da sve Litije „i pješačke i internet litije“ nisu prepuštene same sabi, iako su djelo cjelokupnog naroda. „One su predvođene episkopskim savjetom na čijem je čelu Mitropolit Amfilohije“ rekao je vladika Atnasije.

„Ako bi bilo nekih iskušenja, nekih nepredviđenih okolnosti sve je ostajalo u harmoniji upravo zbog mudrog vođenja Mitropolita Amfilohija“ naročito je podvukao vladika Atansije akcentovaši da je Mitropolit najveći autoritet ne zato što je to htio već što je tako jednostavno prirodno.

„Ja sam član episkopskog savjeta, ali mi smo svjeni činjenice da je Mitropolit Amfilohije najiskusniji i najmudriji. Mi se prema njemu odnosimo ne samo kao onom koji je na čelu Episkopskog savjeta već kao prema našem ocu“ rekao je Njegovo preosvšentstvo za tridesetprvu po redu „Internet litiju“.