Njegusi Slava

Crkva Svetog Nikole u Dugom Dolu na Njegušima proslavila hramovnu slavu

Ime: 23.05. 2018 o.Nikola Pejovic Njegusi; Opis: Crkva Svetog Nikole u Dugom Dolu na Njegušima proslavila hramovnu slavu Tip: audio/mpeg

Dan kada Pravoslavna crkva proslavlja spomen Prenosa moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog u grad Bari, svečano je proslavljen i na Njegušima u selu Dugi Do gdje se nalazi crkva posvećena ovom najpoštovanijem svetitelju Istoka i Zapada.

Svetu liturgiju služio je protojerej Boris Radović, arhijerejski protoprezviter budvanski, uz sasluženje protojereja Nikole Pejovića, paroha momišićkog, jereja Mirka Vukotića, paroha kočanskog, jeromanoha  Jeroteja i jerođakona Zosime, sabraće Ostroške obitelji.

Liturgiji su prisustvovale i monahinje manastira Ždrebaonik, koje su za ovu priliku donijele dio moštiju Svetog Nikolaja za cjelivanje i poklonjenje.

Obraćajući se vjernicima sabranim u ovoj svetinju otac Nikola je podsjetio na riječi apostola Pavla „slušajte starješine svoje i ugledajte se na njih gledajući na svršetak njihovog života“.

-Jedan od onih straješina Crkve Hristove na koga se ove riječi apsolutno odnose jeste Sveti otac naš Nikolaj koji je veliki čudotvorac i koji je, kao niko prije i poslije njega, sjedinio Istok -Zapad -Sjever- Jug. I nema takvog svetitelja čija je slava tako rasprostranjena širom vaseljenje kao što je slava Svetog Nikolaja Mirlikijskog, kazao protojerej Nikola.

Podsjećajući da nema Crkve Hristove, lokalne a ni pomjesne, koja nema hram posvećen Svetom Nikolaju, paroh momišićki je rekao da danas proslavljamo dan kada su njegove mošti prenesene u Bari, što je dalo mogućnost stotinama hiljada poklonika da ga cjelivaju, da se sa njim sretnu i zagrle.

Ističući da je na ovim našim prostorima Sveti Nikolaj jedna od najrasprostranjenijih krsnih slava, otac Nikola je kazao da je to i jedno od najčešćih imena koje se u našim porodicama daje djeci po rođenju.

Čestitajući slavu mati Julijanu, sestrinstvu ove Njeguške svetinje, kao i svima koji su se sabrali oko imena Božijeg i Njegovog ugodnika Svetog Nikolaja, protojerej je rekao da  mati Julijana podstaknuta Svetim Nikolajem i Vasilijem Ostroškim, pokazuje potrebnu revnost i otresitost.

– Žitije Svetog Nikolaja Mirlikijskog nas podsjećaju na mnoga dobročinstva koja je činio ovaj svetitelj Božiji, ali i na otresitost koju je posjedovao i pokazivao. I mati ove Svete obitelji, budući da je i sama podvižnica, ima tu otresitost svojstvenu Sv. Nikolaju u ispunjavanju zapovjesti Božjih, revnosti prema poretku bez koje nema istinske, prave vjere i spasenja, rekao je otac Nikola.

Poželivši da Gospod mati Julijanu ukrijepi i da joj da snage da i dalje na istinski i pravi način svjedoči ime Hristovo i Njegovih ugodnika, Svetog Nikolaja i Vasilija Ostroškoga, protojerej Nikola Pejović je kazao da je velika radost i blagoslov kada se sabiremo u ime i slavu oca Nikolaja.

-Neka bi Gospod dao da ukrijepi i utvrdi ovo mjesto a pošalje blagoslov da dobre utvrdi u dobru, loše svojom dobrotom vaskrsava na dobro, i da vaskrsne ovo malo mjesto koje je davalo velike ljude i vladare i ono što je najznačajnije svetitelje, zaključio je protojerej Nikola Pejović u liturgijskoj besjedi u Crkvi Svetog Nikole u Njegušima.

Nakon Službe Božije i osvećenja slavskog kolača, zajedničarenje je nastavljeno oko slavske trpeze ljubavi.

Crkva Svetog Nikole u Dugom Dolu prema narodnom predanju podignuta je u 17. vijeku. Poznato je da je ovaj hram obnovljen 1898. godine, kako to piše Lazar Tomanović u knjizi „Pedeset godina na prestolu Crne Gore 1860-1910“ (Cetinje,1910).  Crkva je detaljno obnovljna prije nekoliko godina a pored nje se nalazi i novosagrađena metoh-kuća Svetog Vasilija Ostroškog sa kojom čini jedinstvenu i skladnu cijelinu.