2018 08 15 203203

Црквено-народни сабор на Кршу у суботу, 11. августа

Име: 15.08.2018 O.Slobo Zekovic Sabor na Krsu kod Zabljaka; Опис: Прослављена надалеко чувена годишња славе села Крш у Шаранцима над Таром Тип: audio/mpeg

Прослављена надалеко чувена годишња славе села Крш у Шаранцима над Таром у суботу, 11. августа 2018.

Слава у Кршу 11. августа 2018.

Као и сваки Богу мили празнични народни сабор, и овај је почео светом литургијом.

Невелика али већ древна црквица посвећена Преображењу Господњем беше испуњена богоугодним возгласима и одговарањима младе певнице. Био је то, и као субота, и као дан на који је овде пре неколико векова извојевана велика, историјска побједа над Турцима, посебно посвећен жртвама и преминулим прецима. У Кршу се у међувремену усталила традиција да се сваке године недјељу дана прије празника Преображења прво слави ту, у Кршу. Затим се недјељу дана касније на Жабљаку наставља исто празновање, и то истим поводом: Христовим Преображењем, и побједом у историјској битци, као градској слави. Тако у оба храма следствено и на достојан начин.

Слава у Кршу 11. августа 2018.

Ове године светом литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Слободан Зековић, архијерејски намјесник Барски. Њему су саслуживали протојереј Зоран Бубања, парох Павино-пољски, протојереј Мирчета Шљиванчанин, парох Подгорички, и протојереј Миливоје Јововић, (надлежни) парох Жабљачки. Литургији је присуствовао већи број људи него што је могло да стане у храм, па се стајало и испред, а у томе је помогло и одлично озвучење.

Пред крај службе отац Слободан је пред улазом у црквицу произнео литургијску проповед, а затим је благосиљао славски колач.