2018 08 15 203203

Crkveno-narodni sabor na Kršu u subotu, 11. avgusta

Ime: 15.08.2018 O.Slobo Zekovic Sabor na Krsu kod Zabljaka; Opis: Proslavljena nadaleko čuvena godišnja slave sela Krš u Šarancima nad Tarom Tip: audio/mpeg

Proslavljena nadaleko čuvena godišnja slave sela Krš u Šarancima nad Tarom u subotu, 11. avgusta 2018.

Slava u Kršu 11. avgusta 2018.

Kao i svaki Bogu mili praznični narodni sabor, i ovaj je počeo svetom liturgijom.

Nevelika ali već drevna crkvica posvećena Preobraženju Gospodnjem beše ispunjena bogougodnim vozglasima i odgovaranjima mlade pevnice. Bio je to, i kao subota, i kao dan na koji je ovde pre nekoliko vekova izvojevana velika, istorijska pobjeda nad Turcima, posebno posvećen žrtvama i preminulim precima. U Kršu se u međuvremenu ustalila tradicija da se svake godine nedjelju dana prije praznika Preobraženja prvo slavi tu, u Kršu. Zatim se nedjelju dana kasnije na Žabljaku nastavlja isto praznovanje, i to istim povodom: Hristovim Preobraženjem, i pobjedom u istorijskoj bitci, kao gradskoj slavi. Tako u oba hrama sledstveno i na dostojan način.

Slava u Kršu 11. avgusta 2018.

Ove godine svetom liturgijom načalstvovao je protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, arhijerejski namjesnik Barski. Njemu su sasluživali protojerej Zoran Bubanja, paroh Pavino-poljski, protojerej Mirčeta Šljivančanin, paroh Podgorički, i protojerej Milivoje Jovović, (nadležni) paroh Žabljački. Liturgiji je prisustvovao veći broj ljudi nego što je moglo da stane u hram, pa se stajalo i ispred, a u tome je pomoglo i odlično ozvučenje.

Pred kraj službe otac Slobodan je pred ulazom u crkvicu proizneo liturgijsku propoved, a zatim je blagosiljao slavski kolač.