Vladika Joanikije Cvijeti

Cvijeti molitveno proslavljene u Sabornom hramu u Nikšiću

Ime: 25. 04. 2021 VLADIKA JOANIKIJE NIKSIC; Opis: Cvijeti molitveno proslavljene u Sabornom hramu u Nikšiću Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske G. Joanikije služio je na praznik svečanog Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, 25. aprila 2021. Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, u Nikšiću.

Preosvećenom Vladici sasluživalo je nikšićko sveštenstvo, kao i namjesnik manastira Ostroga protosinđel Sergije (Rekić). Prije Liturgije, Episkop Joanikije u čin čteca rukoproizveo je studenta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči Marka Todorovića.

Čestitajući sabranima današnji veliki i divni praznik, Preosvećeni Episkop Joanikije, u svojoj arhipastirskoj besjedi, je kazao da je Gospod, poslije vaskrsenja Lazarevog, ušao u Jerusalim i pokazao spremnost da od svog naroda primi ljubav, ali i podozrenja, klevete, izdaju, šamare, raspeće, smrt.

Već se, rekao je Vladika, bilo čulo za to veliko čudo da je samo jednim pozivom, kroz koji je djelovala božanska sila, On oživio svog prijatelja Lazara četvorodnevnog, pa je narod Hrista dočekao čistog srca, naročito djeca.

Poslije prazničnog bogosluženja, u Eparhijskom domu u Nikšiću, Episkop Joanikije odlikovao je arhipastirskim gramatama nikšićke fotoreportere: Željka Šapurića, Radoja Radžu Živkovića i Luku Zekovića „za ljubav prema ljepoti svetinja, bogosluženja i crkveno-narodnih saborovanja, sačuvanoj od zaborava posredstvom umjetničkih fotografija koje čine bescjen kulturno i duhovno blago“.

Takođe, Vladika je Marijani Grgur, likovnoj umjetnici iz Nikšića, na blagoslov uručio ikonu Presvete Bogorodice kao znak blagodarnosti za „nepokolebljivo svjedočenje vjere pravoslavne“. Podsjećamo, Marijana Grgur je, prošle godine, u vrijeme litija, odbila učešće u jutarnjem programu RTCG zbog zahtjeva uredništva te medijske kuće da iz svojih radova ukloni one koji su vjerske tematike.