протојереј ставрофор Драган Станишић

Празник Цвијети молитвено прослављен у острошкој светињи

Име: 25. 04.2021 otac ODRAGAN STANISIC OSTROG; Опис: Празник Цвијети молитвено прослављен у острошкој светињи Тип: audio/mpeg

Празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети, у шесту недјељу васкршњег поста, 25.априла 2021. љета Господњег, молитвно је прослављен у острошкој светињи.

 

Празник Цвијети молитвено прослављен у острошкој светињиСветом Литургијом у цркви Свете Тројице началствовао је јеромонах Козма из манастира Ћириловац, а саслуживала су му острошка сабраћа архимандрит Мирон и јерођакон Зосима, као и протојереј-ставрофор Драган Станишић, подгорички парох, и јереј Божидар Ћеранић, ријечки парох.

Током Литругије прочитано је Свето Јеванђеље о уласку Господа Исуса Христа у Јерусалим.

Прије причешћивања вјерних, сабраном монаштву и вјерном народу ријечима празничне бесједе обратио се протојереј-ставрофор Драган Станишић, који је подсјетио да када је Господ ушао у славни град Јерусалим на магарету.

– Данас славећи овај велики празник ми познјемо како је народ јеврејски имајући вјеру у Христа Господа који је раније васкрсао четвородневног Лазара, што је био догађај који је поразио све у ондашњем времену. Све до дана данашњег ми вјерујемо да је Господ Исус Христос подигао човјека из гроба који је четири дана био у гробу. Вјерујемо јер се то десило и вјерујемо да Бог то може иако сви закони природе, све што гледамо и што нас окружује, то негира да може бити. Али Лазарева субота може бити и то Црква исповиједа 2000 година, да може човјек устати из гроба на Ријеч Божију – казао је о. Драган.

Усхићење народа у Јерусалиму и нама данас на Цвијети даје усхићење и испуњава наша срца и наше душе, рекао је о. Драган.

– То усхићење испуњава поготово нас који смо се сабрали на овој служби, у овом храму, сваку душу људску. То усхићење, како Бог може да оживи човјека. Све што се десило на Лазареву суботу само је сјенка онога што ће се догодити на Васкрс. Васкрсење Христово је посебна радост и ту радост чува и наставља и има наша Црква. Она ту радост преноси на сва покољења, та радост долази одозго и расута је свуда. Имајући ово данашње усхићење на Цвијети, имамо предукус оне радости која ће бити наглашена после Страсне седмице, после ових великих дана Христовог страдања, распећа, крста, силаска у гроб. Господ Бог, друго лице Свете Тројице сасвим у свему човјека прати кроз цијели живот, од рођења, кроз болести, невоље, до гроба, улазећи са њим и у гроб. То је та наша вјера, то је то наше сабрање – истакао је о. Драган.