Posjeta Patrijarha Vraki I Skadru 5

Дан који се у Скадру чекао вјековима

Име: 01.06.2014 Patrijarh Vraka Skadar; Опис: Дан који се у Скадру чекао вјековима Тип: audio/mpeg

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ПОСЈЕТИО ВЈЕРНИ НАРОД У ВРАКИ И СКАДРУ И ГРОБ СРПСКИХ КРАЉЕВА ВОЈИСЛАВЉЕВИЋА

У суботу 31. маја. 2014. године, први пут у историји један српски патријарх посјетио је Србе и Црногорце у Враки код Скадра. Велики број вјерног народа испред цркве Свете Тројице у Враки дочекао је свог патријарха, уз пратњу Митрополита Црногорско-приморског г. Амфилохија и Митрополита из Бератског г. Игнатија из Албанске православне цркве.

Posjeta Patrijarha Vraki I Skadru 10По уласку у храм Његову Светост Патријарха Српског г. Иринеја, поздравио је Митрополит из Берата г. Игнатије, у име свештеног Синода Албанске православне цркве и Његовог блаженства архиепископа Тиранског г. Анастасија, који је заблагодарио патријарху српском на доласку у Албанију и на учешћу у духовним слављима у Враки и у Тирани.

Након ријечи добродошлице сабраном вјерном народ овом приликом архипасторском бесједом поздравио је патријарх Иринеј, који је између осталог рекао: „Ово је за мене велики дар и благодат Божија, да посетим ове дивне крајеве, да посетим ову дивну цркву, и вас браћо и сестре који припадате Светој Цркви православној, великој породици православних народа. Ја долазим у име наше Свете Српске православне цркве да вас поздравим и да вам пренесем поздраве наше Цркве и нашега народа, вама који живите овде на овим просторима. Ми смо једна велика породица хришћанска, православна, и ма у којим државама да живимо ми смо породица духовна, и нама је циљ да се зближимо и сјединимо са Господом нашим. А када смо са Богом сједињени онда смо блиски и једни другима. Ви живите у овој благословеној земљи, овде живе православни, римокатолици и браћа муслимани, иако припадамо различитим верама, ми смо народ Божији. Све нас је Господ створио и сви смо дужни и позвани да славимо Господа на начин како нас то вера учи.

Чувајте Свету веру православну, овде је на овим просторима била некада врло присутна наша српска црква. Овом земљом је некада владао велики светитељ из нашег рода  Свети Јован Владимир, а и многи српски краљеви после њега. Ето и од тада па до данас, а надамо се и убудуће да ће овде постојати наша света црква, да ће благовестити истину Светог јеванђеља, и да ће нас учити Богу да се молимо, и да једни друге поштујемо и уважавамо онако како то Господ жели.

Желим вам свако добро и благослов Божији, преко овог дивног светог храма, да се излива на ваше породице и вашу децу и на све вас који у свети храм са вером и љубављу Богу прилазите. Благослов Божији нека вас прати у све дане ваших живота. Амин Боже дај”, поручио је у својој бесједи Његова Светост Патријарх Иринеј.

У име Друштва Светог Јована Владимира из Скадра, овом приликом Његову Светост Патријарха Иринеја поздравио је предсједник г. Симо Ајковић, који је између осталог рекао:

„Ваша Светости! Добро нам дошли у Скадар. Ево дана који створи Господ да се радујемо и веселимо у њему. Дана кога генерације Срба у Албанији чекају вјековима. Ваш долазак на огњиште предака, за гробове њихове и за нас, њихове потомке је велики благослов. Ви најбоље знате, Ваша Светости, кроз каква страдања је прошла наша света Српска православна црква на овим просторима. Храмови су били порушени, свештеници прогоњени и убијени, а звона замукла. Гонећи Христа Господа, безбожно доба је било и вријеме страдања његовог вјерног народа. Кад нам се учинило да нема краја нашем забораву, откривањем моштију Светог Јована Владимира, зетског краља и мученика и поновним успостављањем православне цркве у Албанији, на челу са Његовим Блаженством архиепископом Анастасијем, и доласком Митрополита Црногорско-приморског Амфилохија на Цетиње, почетком деведестих година, његовом сталном бригом за судбину остатака нашег народа у Албанији, ствари су почеле да се мијењају на боље.

Вратили смо се у живот достојан људи и хришћана. Знак тог нашег повратка вјери предака је и овај храм Свете Тројице у Враки, који је заједничким трудом Архиепископа Албанског Анастасија и Митрополита Црногорско-приморског Амфилохија саграђен.

Нема свечаније прилике и бољег повода од овог да, користећи ваш долазак у Албанију, у договору са Његовим Блаженством г. Анастасијем, приликом вашег следећег доласка, заједно освештате и овај свети храм.

Ваш долазак је велики благослов за ову земљу и за овај народ, и велики мост мира, љубави и разумијевања.

Добро нам дошли и на многаја љета”, завршио је поздрав г. Симо Ајковић.

Потом је услиједио програм рецитација пјесама који су извели полазници курса српског језика при удружењу „Морача-Розафа”, предвођени својим професором Светозаром Ћираковићем и теологом Александром Вујовићем.

У програму су наступили и чланови КУД „Обилић” из Скадра, који су одиграли народне игре из Србије и Црне Горе, док су Гордана и Сања Ајковић и Нимет Лекић, отпјевали неколико традиционалних пјесама из Србије, Црне Горе и са Косова и Метохије.

У току програма Његову Светост Патријарха Иринеја, испред Срба и Црногораца из Скадра, поздравио је предсједник удружења „Морача-Розафа”, г. Павле Брајовић, који је рекао: „Ваша Светости! Користим изутетну прилику да Вас у име Срба и Црногораца у Албанији најсрдачније поздравим.

Ваш долазак у ову земљу од великог је значаја за живот наше заједнице. Сигурни смо да ће нам Ваше присуство овде улити нову снагу у даљој борби за очување идентитета нашег народа, који је деценијама уназад био тешко обесправљен. Удружење „Морача-Розафа” постоји више од двије деценије и окупља Србе и Црногорце, како би могли да сачувамо језик, вјеру, обичаје и културу нашег народа. Првих десет година нисмо имали никакву помоћ од оних који су законски били обавезни да нам је пруже. Напротов, ми смо од њих били тешко гоњени. Последњих десет година, захваљујући бризи митрополита Амфилохија и труду Митрополије црногорско-приморске, ми смо имали духовну и материјану помоћ. Благодарећи томе, ми смо не само опстали, већ и развили своје активности. Имали смо и подршку Републике Србије, која нам је преко Министарства за дијаспору и Министарства Културе увијек излазила у сусрет. Та помоћ је прије свега усмјерена на стварање услова за учење српског језика и културе. До сада смо реализовали око тридесет пројеката у тој области. Али, има доста ставри које нијесу ријешене, а које су за нас од животне важности. Очекујемо од Републике Србије да пружи дугорочну и стабилну подршку нашим новим прегнућима. Обзиром да Србија благовремено решава питање држављанства српске мањине у државама региона, очекујемо да и питање добијања српског држављанства и за нашу мањину у Албанији буде ријешено. Молимо Вас, Ваша Светости, да нам у томе помогнете.

Ваш данашњи долазак и сваки будући, за Србе и Црногорце у Албанији биће ново охрабрење да истрајемо у времену које долази.

Благодаримо Господу и Светом Јовану Владимиру, српском краљу и мученику, што сте нас удостојили свога присуства и благослова, и што је управо наше покољење удостојено да дочека по први пут у историји српског патријарха у Враку и Скадар. Добро нам увијек долазили!”,рекао је г. Павле Брајовић-Јакоја.

Свечаном дочеку патријарха српског Иринеја у Враку и Скадар, присуствовали су и свештеници Митрополије црногорско-приморске и Албанске православне цркве, амбасадор Републике Србије у Тирани г. Мирољуб Зарић, Директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницима у Влади Републике Србије г. др Милета Радојевић са сарадницима, као и бројни вјерници из Враке, Скадра и околине и Црне Горе. Међу сабраним је било како православаца, и римокатолика и мухамеданаца, који су сви саборно дошли да дочекају и поздраве српског патријарха. Овој свечаности посебну радост дала су и српска дјечица у Враки и Скадру, која су уз част овог историјског доласка пјевала и рецитовала српске пјесме.

 

ПОСЈЕТА СРПСКОГ ПАТРИЈАРХА  ПО ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ НА ТЕМЕЉИМА СРПСКЕ ДРЖАВЕ  НА ГРОБОВИМА ВОЈИСЛАВЉЕВИЋА

После кратког послужења патријарх Иринеј, Митрополити Игнатије и Амфилохије, са свештенством и делегацијама српске и албанске православне цркве, посјетили су и остатке древног манастира Светог Сергија и Вакха из 9. вијека, поред ријеке Бојане, у којима су сахрањени српски краљеви из славне династије Војислављевића. Ово је по први пут у историји да један српки патријарх посјети и ово мјесто. Ријечима добродошлице код ове старе светиње српског патријарха поздравио је г. Павле Брајовић-Јакоја, рекавши: „Ваша Светости, дошли сте на гробове гдје почивају српски краљеви из славне династије Војислављевића, Бодин, Михаило и Војислав! Ви сте данас на темељима српске цркве и државе! Ваше присуство овдје је благослов за цијели српски род. Радују се њихови потомци који су опстали на овим просторима. Ово је најдубљи српски темељ. Ви сте данас ваша Светости на огњишту српског народа и историје!”

Испод остатака овог манастира налазе се и гробови српских краљева Војислављевића. До 1423. године, то је вријеме после Ђурђа Бранковића, односно кратко вријеме после Деспота Стефана Лазаревића, и до тада овај простор припадао је српској држави, и наравно Српској православној цркви под чијом су се јуриздикцијом налазили ови простори. Град Скадар су 1423. године заузели Млечићи, одупирући се Турцима који су надирали са истока. И Млечићи и Венеција је ове просторе задржала све до краја 16. вијека. Један број православног живља је примио римокатоличку вјеру да би после 16. вијека један дио почео и да се турчи. На овим просторима последња српска краљица која је оставила трагове била је Јелена Анжујска, која је и живјела на овим просторима, чак постоји предање да се и она упокојила у овом древном манастиру. На овим просторима, у Скадру је рођен и цар Душан. Стефан Дечански је био млади српски краљ и он је владао овим просторима, и многи други српски краљеви  су уградили себе у темеље српске државности. Управо овај древни манастир Светих Сергија и Вакха, свједочи о темељима српског народног памћења на овим просторима. По свједочанству митрополита Амфилохија када је прије двадесетак година посјетио ову светињу, тада му је један стари  албанац рекао „Што сте ви Срби заборавили ову вашу светињу?!” Ето свједочанства да и Албанац који памти и не заборавља коме је светиња манастира Светог Сергија и Вакха припадала кроз вјекове.

Поклонивши се остацима манастира, Његова Светост Патријарх Иринеј се помолио Богу за покој душа српских краљева рекавши: „Нека Господ прости душе онима који почивају овде, а нас да благослови да наставимо и историју и живот, како би га предали онима који долазе иза нас”.

После обиласка Враке, Скадра, древног манастира Светог Сергија и Вакха делегација Српске православне цркве отишла је у Тирану, како би учестовала у освећењу новоподигнутог Саборног Храма Христовог Васкрсења, коју је освештао Његова Свесветост Патријарх васељенски г. Вартоломеј, уз саслужење више поглавара помјесних православних цркава.

Долазак Патријарха Српског г. Иринеја биће уписан златним словима у мученички љетопис цркве српског народа у Албанији, дајући снагу будућим покољењима да остају и опстају на овим просторима, непоколебљиво чувајући своју вјеру, обичаје, језик, и све оно свето и честито што наш народ носи у свом бићу.

Александар Вујовић