Дани Светих новомученика јасеновачких

Дани Светих новомученика јасеновачких

Епископија пакрачко-славонска и ове године има част позвати вјерни народ на заједничко молитвено учешће у централној прослави Светих новомученика јасеновачких која ће се одржати у суботу, 9. септембра 2017. године, у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

Тим поводом, с вјерним народом који је препознао литургијско обиљежавање Новомученика као једини начин на који ће њихов спомен остати вјечан, свету архијерејску Литургију у 9 часова, уз саслужење више архијереја наше помјесне Цркве и сестринских Православних Цркава и свештеног и монашког клира, служиће Митрополит смоленски г. Исидор и Архиепископ михаловско-кошицки г. Георгије.

Након Литургије, у 12 часова на хумци код Каменог цвијета обавиће се освештање славског колача и жита, а затим ће у 18 часова у Саборном храму Свете Тројице у Пакрацу бити служено празнично вечерње.

Сутрадан, у недјељу, 10. септембра 2017. године, с почетком у 9 часова свету Литургију служиће Архиепископ михаловско-кошицки г. Георгије и Владика пакрачко-славонски г. Јован и том приликом извршити освештање параклиса Благовештења Пресвете Богородице у Владичанском двору у Пакрацу.

У оквиру празновања Светих новомученика јасеновачких, у петак, 8. септембра 2017. године, по трећи пут одржаће се научни скуп „Новомученици: Полиперспектива III“ у Српској општој православној гимназији у Загребу у 9 часова, током кога ће о овој теми говорити неколико еминентних домаћих и свјетских стручњака.

Након симпосиона, у храму Светог пророка Илије у Млаки биће служена празнична вечерња.

Ове године посебно обиљежавамо 75 година од страдања нашег народа с Козаре, који је био највећа жртва Јасеновца и Другог свјетског рата. Хиљаде козарачких жена и дјеце нашло је смрт у систему јасеновачких логора, а само мањи број дјеце био је спашен од Диане Будисављевић и њених сарадника.

Трећега дана, 11. септембра 2017. године, на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, у храму у обнови Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима, где је крштен свете успомене Павле, Патријарх српски, биће служена света архијерејска Литургија.

Позивамо Вас да и ове године заједно са нама узмете учешћа у наведеним догађајима који имају неизмјерно значење како за све пострадале тако и за наставак грађења културе сјећања на Јасеновац и његове жртве.

Извор: Епархија славонска, фото: Ненад Стиковић