Dani Svetih novomučenika jasenovačkih

Dani Svetih novomučenika jasenovačkih

Episkopija pakračko-slavonska i ove godine ima čast pozvati vjerni narod na zajedničko molitveno učešće u centralnoj proslavi Svetih novomučenika jasenovačkih koja će se održati u subotu, 9. septembra 2017. godine, u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Tim povodom, s vjernim narodom koji je prepoznao liturgijsko obilježavanje Novomučenika kao jedini način na koji će njihov spomen ostati vječan, svetu arhijerejsku Liturgiju u 9 časova, uz sasluženje više arhijereja naše pomjesne Crkve i sestrinskih Pravoslavnih Crkava i sveštenog i monaškog klira, služiće Mitropolit smolenski g. Isidor i Arhiepiskop mihalovsko-košicki g. Georgije.

Nakon Liturgije, u 12 časova na humci kod Kamenog cvijeta obaviće se osveštanje slavskog kolača i žita, a zatim će u 18 časova u Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu biti služeno praznično večernje.

Sutradan, u nedjelju, 10. septembra 2017. godine, s početkom u 9 časova svetu Liturgiju služiće Arhiepiskop mihalovsko-košicki g. Georgije i Vladika pakračko-slavonski g. Jovan i tom prilikom izvršiti osveštanje paraklisa Blagoveštenja Presvete Bogorodice u Vladičanskom dvoru u Pakracu.

U okviru praznovanja Svetih novomučenika jasenovačkih, u petak, 8. septembra 2017. godine, po treći put održaće se naučni skup „Novomučenici: Poliperspektiva III“ u Srpskoj opštoj pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu u 9 časova, tokom koga će o ovoj temi govoriti nekoliko eminentnih domaćih i svjetskih stručnjaka.

Nakon simposiona, u hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki biće služena praznična večernja.

Ove godine posebno obilježavamo 75 godina od stradanja našeg naroda s Kozare, koji je bio najveća žrtva Jasenovca i Drugog svjetskog rata. Hiljade kozaračkih žena i djece našlo je smrt u sistemu jasenovačkih logora, a samo manji broj djece bio je spašen od Diane Budisavljević i njenih saradnika.

Trećega dana, 11. septembra 2017. godine, na praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, u hramu u obnovi Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima, gde je kršten svete uspomene Pavle, Patrijarh srpski, biće služena sveta arhijerejska Liturgija.

Pozivamo Vas da i ove godine zajedno sa nama uzmete učešća u navedenim događajima koji imaju neizmjerno značenje kako za sve postradale tako i za nastavak građenja kulture sjećanja na Jasenovac i njegove žrtve.

Izvor: Eparhija slavonska, foto: Nenad Stiković