Дани Светог Јована Владимира

Дани Светог Јована Владимира 2019.

Традиционална црквено-народна манифестација „Дани Светог Јована Владимира“ ове године ће, у организацији Православне цркбвен општине барске и Српског културног друштва „Слово љубве“ из Бара биће у граду под Румијом одржана од 1 – 4. јуна.

У суботу, 1. јуна на остацима храма из 6. вијека на Тополици, тзв. барском триконхосу биће служена Света литургија, са почетком у 9 часова. Истога дана, у 19 часова у крипти барског саборног храма биће организована пројекција филма свештеника Ненада Илића „Авва Јустин“, поводом 40. годишњице упокојења Светог Јустина Ћелијског.

У недјељу, 2. јуна биће служена Света литургија на остацима храма у Пречистој крајинској, са почетком у 9 часова. Превоз вјерника из Бара биће испред саборног храма у 7 часова. У 20 часова у порти саборног храма предвиђено је пјесничко вече Благоја Баковића.

У понедјељак, 3. јуна биће служена Света литургија на остацима манастира Пресвете Богородице на Ратцу, са почетком у 9 часова. У 20 часова у порти саборног храма биће представљена књига Ивана Степановича Јастребова „Стара Србија и Албанија“. Говориће: Епископ рашко-призренски г. Теодосије, историчар др Жарко Лековић и приређивач и уредник Божидар Челиковић.

На празник Светог Јована Владимира, у уторак, 4. јуна у саборном храму ће бити служена Света архијерејска литургија, са почетком у 9 часова. У 19 часова улицама Бара ће по устаљеној традицији проћи свечана празнична литија.