Dani Svetog Jovana Vladimira

Dani Svetog Jovana Vladimira 2019.

Tradicionalna crkveno-narodna manifestacija „Dani Svetog Jovana Vladimira“ ove godine će, u organizaciji Pravoslavne crkbven opštine barske i Srpskog kulturnog društva „Slovo ljubve“ iz Bara biće u gradu pod Rumijom održana od 1 – 4. juna.

U subotu, 1. juna na ostacima hrama iz 6. vijeka na Topolici, tzv. barskom trikonhosu biće služena Sveta liturgija, sa početkom u 9 časova. Istoga dana, u 19 časova u kripti barskog sabornog hrama biće organizovana projekcija filma sveštenika Nenada Ilića „Avva Justin“, povodom 40. godišnjice upokojenja Svetog Justina Ćelijskog.

U nedjelju, 2. juna biće služena Sveta liturgija na ostacima hrama u Prečistoj krajinskoj, sa početkom u 9 časova. Prevoz vjernika iz Bara biće ispred sabornog hrama u 7 časova. U 20 časova u porti sabornog hrama predviđeno je pjesničko veče Blagoja Bakovića.

U ponedjeljak, 3. juna biće služena Sveta liturgija na ostacima manastira Presvete Bogorodice na Ratcu, sa početkom u 9 časova. U 20 časova u porti sabornog hrama biće predstavljena knjiga Ivana Stepanoviča Jastrebova „Stara Srbija i Albanija“. Govoriće: Episkop raško-prizrenski g. Teodosije, istoričar dr Žarko Leković i priređivač i urednik Božidar Čeliković.

Na praznik Svetog Jovana Vladimira, u utorak, 4. juna u sabornom hramu će biti služena Sveta arhijerejska liturgija, sa početkom u 9 časova. U 19 časova ulicama Bara će po ustaljenoj tradiciji proći svečana praznična litija.