Отац Макарије

Отац Макарије Савински: “Можете нам узети све, али вјеру не дамо и не дамо наше светиње“

Име: 14.02.2020 Otac+Makarije Litija Podgorica; Опис: Десетине хиљада Подгоричана сабрало се око саборног храма Христовог Васкрсења Тип: audio/mpeg

Хиљаде Подгоричана и вечерас се сабрало око саборног храма Христовог Васкрсења, на молебану Пресветој Богородици за спас православних светиња.

Литију улицама главног града Црне Горе предводио је игуман манастира Савина јеромонах Макарије.

ПодгорицаПо повратку литије, која је ишла Булеваром Светог Петра Цетињског до моста Блажа Јовановића према Правном факултету, пред Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици сабраним вјерницима се бесједом обратио Савински игуман Макарије пренијевши благослов Богородице Савинске и крста Светога Саве. Он је рекао да је на њега посебан утисак оставило када је видио да очеви дижу своје синове на раменима док мајке у колицима возе своју дјецу, да виде крст, и уче их да не дају светиње никоме.

Док год мајке буду возиле своја чеда у колицима на овим литијама, док очеви буду подизали своје синове да виде крст Светог Василија Острошког и Светога Саве нема бриге за нас, јер смо ми са Богом и Бог је са нама“-казао је отац Макарије.

Отац Макарије је одговорио онима који се питају докле ће да трају ове литије.

Литије ће да трају и када ми умремо. Оне никада нису ни престајале, само се нису видјеле. Поледајте овај народ, који ових дана хода по Црној Гори, чијим подвигом је задивљен цио православни свијет. Ви носите ову истиниту вјеру коју смо примили од Светог Саве и наших отаца и не дате је никоме и то доказујете сваког четвртка и сваке недјеље. Можда наша вјера понекад мало утихне, али када неко дирне најдубље у нама разгори се овакав пламен какав сада гори. И свакоме ћемо одговорити: Можете нам узети све, али вјеру не дамо и не дамо наше светиње“-поручио је отац Макарије.