Otac Makarije

Otac Makarije Savinski: “Možete nam uzeti sve, ali vjeru ne damo i ne damo naše svetinje“

Ime: 14.02.2020 Otac+Makarije Litija Podgorica; Opis: Desetine hiljada Podgoričana sabralo se oko sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja Tip: audio/mpeg

Hiljade Podgoričana i večeras se sabralo oko sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, na molebanu Presvetoj Bogorodici za spas pravoslavnih svetinja.

Litiju ulicama glavnog grada Crne Gore predvodio je iguman manastira Savina jeromonah Makarije.

PodgoricaPo povratku litije, koja je išla Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do mosta Blaža Jovanovića prema Pravnom fakultetu, pred Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sabranim vjernicima se besjedom obratio Savinski iguman Makarije prenijevši blagoslov Bogorodice Savinske i krsta Svetoga Save. On je rekao da je na njega poseban utisak ostavilo kada je vidio da očevi dižu svoje sinove na ramenima dok majke u kolicima voze svoju djecu, da vide krst, i uče ih da ne daju svetinje nikome.

Dok god majke budu vozile svoja čeda u kolicima na ovim litijama, dok očevi budu podizali svoje sinove da vide krst Svetog Vasilija Ostroškog i Svetoga Save nema brige za nas, jer smo mi sa Bogom i Bog je sa nama“-kazao je otac Makarije.

Otac Makarije je odgovorio onima koji se pitaju dokle će da traju ove litije.

Litije će da traju i kada mi umremo. One nikada nisu ni prestajale, samo se nisu vidjele. Poledajte ovaj narod, koji ovih dana hoda po Crnoj Gori, čijim podvigom je zadivljen cio pravoslavni svijet. Vi nosite ovu istinitu vjeru koju smo primili od Svetog Save i naših otaca i ne date je nikome i to dokazujete svakog četvrtka i svake nedjelje. Možda naša vjera ponekad malo utihne, ali kada neko dirne najdublje u nama razgori se ovakav plamen kakav sada gori. I svakome ćemo odgovoriti: Možete nam uzeti sve, ali vjeru ne damo i ne damo naše svetinje“-poručio je otac Makarije.