Отац Мирчета Шљиванчанин

Детињци молитвено прослављени у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици

У трећу недјељу пред Божић, на Детињце, 17. децембра 2017. године, на дан када наша Света Црква прославља и Свету Великомученицу Варвару и преподобног Јована Дамаскина, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одслужена је Света Литургија.

Светом Литургијом началствовао је  протојереј Мирчета Шљиванчанин, а саслуживали су му : протојереј-ставрофор Драган Митровић, као и протојереји Далибор Милаковић и Бранко Вујачић.

Дјетињци

На Светој служби Божијој одговарали су и пјевали чланови мјешовите пјевнице при Саборном храму, као и чланови храмовног хора : “Свети Апостол и Јеванђелиста Марко” који је под дирингетском палицом мр Људмиле Радовић.

Сабраном вјерном народу у овоме Светоме храму обратио се овом приликом началствујући протојереј Мирчета Шљиванчанин.

Након Светог Причешћа свештенство Саборног храма је пререзало и освештало славски колач заједно са вјерним народом, дјецом и члановима храмовног хора “Свети Апостол и Јеванђелиста Марко” који је управо овом приликом прославио своју крсну славу – празник Светог Јована Дамаскина, као и јубилеј – 25. година постојања.

Вјеронаука

Током дијељења антидора (нафоре) представљен и подијељен свима присутнима и шести број часописа „Црква је живот“ који уређује вјероучитељ Павле Божовић са полазницима старије групе школе вјеронауке са Саборног храма.

Ово издање часописа које носи назив : “Добродошао Христе” је у цјелости посвећено празнику Детињци.

Дјетињци Подгорица

У наставку по завршетку Свете Литургије у крипти Саборног храма евхаристијско заједничарење је настављено кроз славску трпезу коју су чланови храмовног хора припремили за све присутне, а такође је евхаристијско сабрање у крипти Храма било још богатије и за пригодан дјечији програм који су поводом празника Детињаца припремила и извела дјеца школе вјеронауке при Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици коју већ годинама успјешно воде вјероучитељи Павле Божовић и Ана Ненадић.