Mitropolit

Divni blagoslovi u eparhiji Buenosajreskoj i južno-centralnoameričkoj

Divni blagoslovi u eparhiji Buenosajreskoj i južno-centralnoameričkoj: Arhijerejska Liturgija, rukopoloženje, osvećenje ikonostasa, parohijskog doma, konaka, prijemi i posjete, prikazivanje filma

 

Nakon 60 godina Venado Tuerto dobio svog stalnog paroha – prezvitera Milenka Ralevića

13 9Na praznik Svetog Apostola Andreja Prvozvanog, Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-primorski i administrator Buenos Ajreski i južno-centralnoamerički g. Amfilohije i episkop Dioklijski g. Kirilo uz sasluženje sveštenika Aleksandra Sabe (Antiohijska Patrijaršija), sveštenika Estebana Jovanovića i protođakona Vladimira Jaramaza sluzili su Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Arhangela Mihaila u gradu Venado Tuerto.

Na današnjoj Liturgiji rukopoložen je đakon Milenko Ralević u čin prezvitera i imenovan za sveštenika u hramu Svetog Arhangela Mihaila u Venado Tuertu. Posle pričešća Mitropolit se obratio vjerom narodu arhipastirskom besjedom u kojoj je izrazio blagodarnost Bogu što je Venado Tuerto dobio sveštenika nakon 60 godina. Čestitajući ocu Milenku primanje svešteničkog zvanja Mitropolit je poželio da bude uspješan u svojoj svešteničkoj službi, da se potrudi, zajedno sa svojom prezviterom, da služi na slavu Božiju i na spasenje svoje i povjerenog mu naroda.

Nakon službe Mitropolit je osveštao spomen ploču u Hramu koja je postavljena u čast upokojenom svešteniku Mihailu Sabi koji je mnogo zaslužan za gradnju hrama i formiranju pravoslavne zajednice u Venado Tuertu.

 

Osvećenje parohijskog doma

33 4Po blagoslovu Mitropolita Amfilohija, vladika Kirilo danas je osveštao i novosagrađeni parohijski dom gdje će živjeti novorukopolozeni prezviter Milenko sa svojom suprugom prezviterom Majom i crkvenu salu koja će ubuduće biti centar okupljanja pravoslavnog naroda u Venado Tuertu i šire u argentijskoj oblasti Kordoba.

U toku ručka, starina Mitar Gvozdenović od 96 godina, koji je sa svojom porodicom veoma zaslužan za izgradnju Crkve i objekata u porti hrama, obratio se ocu Milenku počevši sa starom narodnom izrekom “trista bez popa ništa” i poručio da kasnimo 50-60 godina i da se dosta generacija izgubilo i da sada sveštenik treba da traži sinove, unuke i praunuke u ovom gradu i okolini. „Pred njim je nimalo lak posao da  brojne potomke kolonizovanih pravoslavnih naroda vrati na put istine i u njedra Crkve Hristove Pravoslavne.“

Starina Mitar je istakao da je posle 60 godina danas bio prvi zajednički ručak parohijana grada Venado Tuerta.

 

Osvećenje prostorija gradske opštine Aires u regiji Kordoba

36 2Na praznik Svetog Apostola Andreja Prvozvanog poslije službe u Crkvi Arhangela Mihaila u Venado Tuertu Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Amfilohije i episkop Dioklijski g. Kirilo kao i svestenici Esteban Jovanović, Milenko Ralević i protođakon Vladimir Jaramaz osveštali su prostorije opštine grada Ariasa u regiji Kordoba na poziv gradonačelnika Matijasa Gvozdenovića porijeklom iz Crmnice.

Novoizabrani gradonačelnik je poželio dobrodošlicu episkopima i sveštenstvu i izrazio veliko zadovoljstvo i radost što će početi mandat u novosagrađenom i osveštanom prostoru ukazavši da će u centralnom mjestu kabineta postaviti ikonu Svetog Vasilija Ostroskog koga mnogo poštuje on i njegova porodica. Ovom prilikom Mitropolit je zablagodario na pozivu i poželio gradonačelniku i njegovim saradnicimo srećan i blagosloven rad.

 

Posjeta Vaseljenskoj Patrijaršiji

55 1Mitropolit Amfilohije je u pratnji vladike Kirila i protođakona Vladimira Jaramaza posjetio sjedište Vaseljenske Patrijaršije u Buenos Airesu i susreo se sa mitropolitom buenosajreskim Tarasijem. Mitropoliti su razgovarali o dosadašnjoj saradnji pravoslavnih episkopa u Južnoj Americi kao i o unapređenju  te saradnje kako bi se poboljšala misija Pravoslavne Crkve na ovim prostorima.

 

Susret sa ambasadorkom Republike Srbije

Ambasadorka Republike Srbije u Argentini Jela Baćović bila je domaćim Visokopreosveštenom Mitropolitu Amfilohiju, vladici Kirilu i protođakonu Vladimiru Jaramazu u svojoj rezidenciji. Ambasadorka Baćović se zahvalila Mitropolitu na njegovoj pastirskoj brizi i misiji da sabira rasijani narod na ovim prostorima i čestitala na uspješnoj misiji koju novoosnovana Eparhija Buenosajreska južno-centralno Američka Srpske Pravoslavne Crkve obavlja na prostorima Južne i Centralne Amerike. Zajednički je konstatovano da treba uložiti još mnogo truda i pomoći i od strane Crkve i od strane Države kako bi ova misija bila još uspješnija.

 

Večernja Služba i osvećenje konaka

59 1Mitropolit Amfilohije uz sasluženje mitropolita Jovana, Ruske Zagranične Crkve, služio je večernju službu u crkvi Svetog Save u Buenos Ajresu. Nakon službe Visokopreosvećena gospoda Mitropoliti su osveštali obnovljeni konak. Ovom prilikom podijeljene su zahvalnice istaknutim dobrotvorima koji su svojim trudom i prilogom doprijenili da ovaj konak bude obnovljen. Osveštane su i restaurirane ikone na ikonostasu hrama Svetog Save.

 

Promocija Filma

66Posle večernje službe zajedničarenje je nastavljeno u crkvenoj sali gdje je prikazan film „Vi idite a ja neću!“. Riječ je o dokumentarnom filmu o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji koji su silom protjerani i u većini slučajeva ubijeni. Film je režirao hadži Aleksandar Đurović a na španski jezik ga je prevela Ljiljana Popović.

Mitropolit Amfilohije u petak nastavlja svoju kanonsku posjetu u gradu Resistensija, u provinciji Ćako, na sjeveru Argentine.

Protođakon Vladimir Jaramaz