Пут Митрополита Амфилохија

Дјечији сабор: „Пут Митрополита Амфилохија”

Учесници и посјетиоци XXI Православног дјечијег сабора Црне Горе, који ће се под слоганом „Благо мени“ одржати у недјељу, 25. септембра, у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару, имаће прилику да виде изложбу „Пут Митрополита Амфилохија”, коју су припремила дјеца са вјеронауке и реализовили са својим вјероучитељима: о. Слободаном Лукићем из Будве, Иреном Папић из Херцег Новог, Надицом Радовић, Зорком Пејовић и Видосавом Живковић из Подгорице.

Овом поставком кроз одабир најупечатљивијих дјелова из Богом благословеног пута блаженопочившег Митрополита Амфилохија, његови највјернији следбеници, дјеца вјеронауке, подсјетиће нас шта је све Митрополит прошао, написао, рекао, урадио, од дјетињства до краја овоземаљског живота  ништа ради себе, већ све Христа ради, Цркве и свих нас ради, његове духовне дјеце.

„Пут Митрополита Амфилохија” чине четири засебне цјелине, које ће приказати живот блаженопочившег Владике, личности и догађаје који су обиљежили одређени период у његовом животу.

Школа вјеронаука из Будве представиће кроз дјечије радове дјетињство Митрополита Амфилохија, онако како га они виде као свог вршњака, а вјеронука из Херцег Новог период његовог школовања од Београда до Атине. Европска искуства, Рим, Берн, Света Гора, Париз, забиљежила су дјеца са вјеронуке при Цркви Св. Ђорђа под Горицом. Период од доласка на цетињски трон (1990) па до упокојења (2020) приказан је кроз рад школе вјеронуке из Подгорице (ШВ Св. момишићки новомученици и Доња Горица).Дјечији сабор: „Пут Митрополита Амфилохија”

Изложба је уједно и свједочанство једног времена и епохе и биће постављена на четири пункта унутар гумна Храма Светог Јована Владимира, што представља посебну симболику јер је живот Митрополита Амфилохија био у знаку саборности, смјештен баш на гумну испред храма, као мјесту сабирања, мјесту Сабора у Црној Гори. Гумно има посебно мјесто кроз историју Црне Горе, на њему су се водили најважнији разговори, најбитнији народни сусрети, доносиле одлуке, а и када је основан Дјечији сабор, први, али и многи наредни, одржавани су управо на гумну испред Цетињског манастира. И Саборни храм у Бару изграђен је као симбол заједништва града под Румијом, да Свети Јован Владимир сабира његове житеље, па отуда и гумно испред тако младог храма, који ове године прославља шесту годину од освећења   храм је освештао и у њему одслужио Литургију 25. септембра 2016. године, Његово блаженство Патријарх Јерусалима и све Палестине г. Теофило II.

Двадесет први Дјечији сабор посвећен је успомени на нашег оца и Владику Амфилохија са чијим благословом су и почела ова сабрања. Поднаслов овогодишњег саборовања „Дјеца Црне Горе свом Митрополиту Амфилохију“ управо се најбоље одсликава у поставци која нас води на путовање кроз вријеме од 1938. до 2020. љета Господњег које је обиљежио велики угодник Божији – Митрополит Амфилохије кога су дјеца из милоште и љубави звали Ђедо.