Mitropolit

Djelo Duha Svetoga u Kolumbiji – Sveta Arhijerejska Liturgija i rukopoloženje u Medeljinu

Ime: 11 12 2017 BESJEDA MITROPOLITA AMFILOHIJA IZ JUZNE AMERIKE; Opis: Sveta Arhijerejska Liturgija i rukopoloženje u Medeljinu Tip: audio/mpeg

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Crnogorsko-primorski i administrator Buenosajreski i južno-centralno-američki Amfilohije služio je u Nedelju 27. po Duhovima Svetu Liturgiju na svetog Jakova Persijanca u Crkvi Svete Trojice u Medeljinu.

Slasluživali su mu jeromonah Simeon (Lopez) i protođakon Vladimir Jaramaz. Na samom početku službe mitropolit Amfilohije je izvršio čin hirotesije i za čtece postrigao Huana, Konrada i Teofilosa. A za ipođakona Estebana Diaza koji je na današnjoj Liturgiji rokopoložen za đakona. Estebana (Stefana) je svršeni student teologije, koji je diplomirao na Katoličkom Teološkom Fakultetu u Kolumbiji.

Kolumbija 3

Esteban Alfonso Dias Ninjo, rođen u gradu Duitama u Kolumbiji, djetinjstvo je proveo u Venecueli. Bio je katolički monah u redu Dominikanaca u Bogoti i u tom manastiru je studirao teologiju, a prije toga je završio filosofiju i istoriju na univerzitetu San Tomas u Bogoti (Kolumbija).

Kolumbija 1U toku Liturgije Svetu Tajnu Miropozanjan primili su sedmoro bivših pripadnika Rimokatoličke Crkve koji su se priključili parohiji Svete Trojice u Medeljinu. Miropomazani su Monika, Fernando, Marta, Danijel, Esmilda, Pjer, Karlos i Hulian.

U Liturgijskoj propovijedi Mitropolit je poučio vjerni narod prigodnom besjedom u kojoj je istakao da je Hristos glava Crkve, a mi smo udovi te crkve, a duša crkve je Duh Sveti. To je onaj Duh Sveti kojim se zapečaćujemo nakon Svetog Krštenja, koji nas sabira u jedno tijelo.

Kolumbija 2Posle službe upriličen je svečani ručak za sve prisutne u toku kojeg su parohijani uručili prigodne poklone Visokopreosveštenom Mitropolitu Amfilohiju i protođakonu Vladimiru i zahvalili se za posjetu i boravak u njihovoj parohiji.