Đurđevdan

Đurđevdan na Đurđevcu podno Lovćena

Ime: 08.05.2018 Djurdevdan na Djurdjevcu besjeda igumana Jefrema; Opis: Đurđevdan na Đurđevcu podno Lovćena Tip: audio/mpeg
Na brdu Đurđevac, koje se naslanja na južne padine Lovćena, u neposrednoj blizini manastira Svete Trojice Stanjevići, u srednjovjekovno doba podignuta je nevelika crkva posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju.
U istorijskim dokumentima prvi put se spominje 1426. godine vezano za tvrđavu koja je bila uz nju podignua. Vremenom zapustjela, generalno je obnovljena prošle godine i sa novim zvonom, osveštana rukom mitropolita Amfilohija, uoči Velike Gospojine, 27. avguta 2017. O ovom znamenitom duhovnom centru brigu vodi bratija manastira Stanjevići od početka obnove manastira, 1994.
Na Đurđevdan je  Svetu liturgiju služio jeromonah Jovan Šljivančanin a potom je iguman Jefrem Dabanović presekao slavski kolač i izgovorio besjedu u kojoj je iskazao suštinu i simboliku liturgijskog praznika – nedjelja Samarjanke i podvig velikomučenika Georgija kao uzor za sve hrišćane, do kraja svijeta i vijeka.
 U bogosluženju su, uz mještane i hodočasnike, učestvovali i g. Đorđe Vujović predsjednik Skupštine opštine Budva sa porodicom i članovi Pravoslavnog bratstva Đurđevac koje sačinjava dvadesetak članova na čelu sa Nemanjom Ćipranićem.
Članovi Đurđevca su mladići i djevojke koji se bave sportom i dobrotvornom djelatnošću. U protekle tri godine od osnivanja, 2015. više puta su sakupili hranu i drugu pomoć i predali u Narodnu kuhinju „Majka devet Jugovića“ pri manastiru Gračanica a svoju mladost i snagu prinijeli su Bogu u dobrovoljnom radu na obnovi crkava i manastira u Paštrovićima, uključujući i ovu crkvu na Đurđevcu i manastir Stanjeviće.
Već šest godina članovi Đurđevca i njihovi prijatelji hodočaste Svetom Vasiliju na njegov praznik, dva dana idući pješice od manastira Podmaine (Budva), preko Lovćena i katunske nahije do ostroških greda.
                                                                                                                                                                                                                                                             Pavle Kondić